Големи ята диви птици, които традиционно обитават северната част на

...
Големи ята диви птици, които традиционно обитават северната част на
Коментари Харесай

Северни птици превзеха езерото Сребърна

Големи ята диви птици, които обичайно населяват северната част на Европа, зимуват тази година в биосферния резерват Сребърна.

Преброяването на водолюбивите птици, осъществено през предходната седмица от екипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе, е открило скупчване на белочели и сиви гъски. Най-многобройните ята са регистрирани от типовете лиски /водни кокошки/, огромен корморан и глух лебед. Наблюдавани са също многочислени ята зеленоглави патици, сиви патици, каспийски чайки, патици-клопач и други.

Пъстрите ята от диви птици са избрали да зимуват край българския сектор на река Дунав поради мекото време и съществуването на храна в поречието към езерото на пеликаните, изясняват орнитолозите.

В момента езерото „ Сребърна " е покрито с тъничък лед, който денем се топи и многото размразени сектори по водното огледало разрешават на пернатите елементарно да намират храна. Нивото на водния дирек при южния шлюз е 230 сантиметра и изискванията за живот на северните птици са положителни.

Къдроглавите пеликани, които обичайно живеят в резервата Сребърна, още не са пристигнали. Очаква се първите екземпляри от предпазения тип да се върнат в колонията в края на зимата. Природозащитниците са записали обособени екзепляри, само че всеобщото гнездене още не е почнало.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР