Големи участъци от Големия бариерен риф вече са мъртви, и

...
Големи участъци от Големия бариерен риф вече са мъртви, и
Коментари Харесай

Глобалното затопляне убива Големия бариерен риф

Големи сектори от Големия бариерен риф към този момент са мъртви, и учени предизвестяват, че останалата част от коралови организми ще почине, в случай че световното стопляне продължава с неотслабваща мощ.

След  година на рекордно високи температури през 2016 година, Големият бариерен риф изживя най-лошото избелване на коралите  в историята. Сега учените са се върнали към рифа за премерване на избелването на коралите през това лято (което стартира през декември в Южното полукълбо) спрямо предишното лято.

Учени от 10 проучвателен институции в цяла Австралия, представляващи Националната работна група по избелване на коралите, ще прекарат идващите няколко седмици в осъществяване на проучвания на въздуха и подводни проучвания на Големия бариерен риф.

„ Надяваме се, че  идващите 2-3 седмици ще се разхладят бързо, и тази година избелването няма да бъде като предходната година “, Тери Хюз, водещ създател на проучването, се изрича в изказване.

Хюз, който е и морски еколог и шеф на Центъра за австралийския съвет за научни проучвания за върхови достижения за коралов риф, означи, че 2016 е третият огромен случай на избелване, и най-опустошителен за Големия бариерен риф. Катастрофалното избелване предходната година повлиява на района на рифа на към 500 благи (800 км) в дължина. (Целият риф е към 133 000 квадратни благи, или 344,400 квадратни километра.) Топлите талази през 1998 година и 2002 година също са предизвикали солидно избелване на рифа.

Минали излагания на избелване не вършат кораловите рифове  по-толерантни към новите избелвания, съобщи Хюз. След като измерванията на степента на избелване за тази година са приключени,  може да се откри, че 2017 е четвъртото огромно събитие, добави Хюз.

„ Това разрушава сърцето ми,  да видя толкоз доста корали да умират по северните рифове на Големия бариерен риф през 2016 година “, съобщи Хюз. „ С покачването на температурите вследствие на световното стопляне, това е единствено въпрос на време преди да забележим още такива случаи. А четвъртото събитие след единствено една година е огромен удар за рифа. “

Избелването се появява, когато коралите са уплашени от феномени като вода, по-топла от естественото,  за нескончаем интервал от време. В резултат на това, коралите, които в действителност са дребни организми, изгонват водораслите, които им  дават цвят  и им обезпечават храна. Това дава на коралите избелен външен тип, и в случай че избелването продължава прекомерно дълго, водораслите могат  да не са в положение да реколонизират коралите.

Въпреки, че несъразмерният лов на риба и неприятното качество на водата също може да въздейства, кораловите рифове, изменението на климата, произлизащо от топлите океани, е водеща причина за избелване, съобщи съавторът на изследването Дейвид Вахенфелд.

„ Глобалното стопляне е опасност номер едно към рифа, “ споделя Вахенфелд. „ Избелването през 2016 година изрично удостоверява незабавната нужда да се ограничи изменението на климата, както е контрактувано от международните водачи в Споразумението Париж, и цялостно използване на риф 2050. План за повишение на устойчивостта на рифа. “ (Планът за Риф 2050 има за цел  поддържане и запазване на Големия бариерен риф.)

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР