Големи промени с доставката и цените на тока предвижда Европейската

...
Големи промени с доставката и цените на тока предвижда Европейската
Коментари Харесай

Готвят промени в цената на тока

Големи промени с доставката и цените на тока планува Европейската комисия доникъде на 2024 година Една от най-важните е, че по време на рецесия всяка страна ще може да вкара контролирани цени освен за крайните консуматори, само че и за дребния и междинен бизнес.

Новината заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на националната енергийна конференция на тематика " ВЕИ и енергийната сигурност: преимущества против опасности ", проведена от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ), написа " Стандарт ". 

Основополагащите документи за промяната на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз следва да бъдат признати доникъде на 2024 година, в мандата на актуалната Европейска комисия, заяви Иванов. И изброи седемте съществени цели на промяната: 

1. Производството на сила от възобновими източници да се утрои до 2030 г. 

2. Осигуряване на необятен достъп до сила от ВЕИ източници на налични цени. 

3. Оптимизирате на потреблението от ВЕИ източници посредством необятно въвеждане на умни мрежи и интелигентни средства за премерване. 

4. Насърчаване на двупосочните контракти за разлика, които да подсигуряват непоклатимост на приходите на производителите на възобновима сила, както и отбрана на доставчиците и потребителите от прекалено нестабилни цени за по-дълъг интервал от време. 

5. Страните членки на Европейски Съюз би трябвало да се задължат да дефинират снабдители от последна инстанция, тъй че нито един консуматор да не се окаже без достъп до електрическа енергия, сподели Иванов.

6. Задължително би трябвало да се усъвършенства отбраната на уязвимите консуматори от изключване от мрежата, в случай че имат просрочени отговорности.

7. В случай на рецесия би трябвало да се разшири обсегът на контролираните цени на дребно, тъй че да обзет с изключение на семействата, само че и дребните и междинни предприятия, изясни ръководителят на КЕВР.

Промените в Закона за енергетиката, признати от Народното събрание, доста опростяват административните процедури и редуцират периодите за тяхното осъществяване, сподели още ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов добави, че се уголемява обсегът на категориите аграрни земи, върху които се позволява построяването на ВЕИ съоръжения. Оптимизира се процедурата по присъединение на нови мощности при метаморфоза и уголемение на електропреносната мрежа.

За да се доближат до 2050 година чисти нулеви излъчвания и да се ограничи световното стопляне с 1,5 градуса, вложенията във ВЕИ би трябвало да надминат 4 пъти финансовите потоци за изкопаемите горива. Изследванията демонстрират, че настоящето десетилетие е основен интервал за ускорени вложения в енергийния преход, с цел да може световните излъчвания на парникови газове да намалеят на половина до 2030 година и да се избегне пагубното влияние от изменението на климата, изтъка ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР