Големи изненади за немалко данъкоплатци поднасят предварително попълнените данъчни декларации

...
Големи изненади за немалко данъкоплатци поднасят предварително попълнените данъчни декларации
Коментари Харесай

НАП обясни кога може да трием данъчни данни, които тя е вписала

Големи изненади за значително данъкоплатци сервират авансово попълнените данъчни заявления тази година. От 16 март те към този момент са налични в.

Наред с приходите от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, наеми при отдаване на парцел на юридически лица и получени агросубсидии, доста жители, които към този момент са отворили електорнните си заявления, виждат посочени от НАП  доходи от продажби през интернет . Това са наложени платежи, като Национална агенция за приходите показва името на куриерската компания, броя на изпратените колета и общия размер на получените суми посредством куриерските компании.

От Национална агенция за приходите са получили данни от 13 пощенски оператора за към 41 млн. транзакции, при които посредством натрапен платеж са изплатени суми за 3.6 милиарда лева през 2020 година, показаха при започване на март от приходната организация. Последваха инспекции, които да отстраняват случаите, в които ЕГН на чиновник на юридическо лице е посочено като адресат на суми по натрапен платеж, а на процедура изпращачи на пратките, надлежно действителни получатели на заплащанията, са компании. Тези инспекции бяха причина Национална агенция за приходите да забави със седмица публикуването авансово попълнените данъчни заявления в портала за е-услуги. Няма информация след корекциите какъв брой от тези 41 млн. транзакции са останали в данъчните заявления.

Данъкоплатците, които към този момент са открили, че имат попълнени суми от натрапен платеж, както и имената на куриерските компании, които са създали доставките, да не бързат да ги утвърждават. Те би трябвало да преценяват дали става дума за комерсиална активност или за продажба на персонални движимости през някой от платформите за електронна търговия.  Когато става въпрос за продажба на персонални движимости приходът не е облагаем и не би трябвало да се заявява. Това са продажби да вземем за пример на персонални мобилни телефони, техника, колела, книги и всевъзможни персонални движимости.  Тогава тези данни могат да бъдат отстранени с натискането на един бутон, т.е. да се изтрият, обясниха от приходната организация.

Не толкоз ясно стоят нещата с продажбите по интернет, които се вършат редовно, " по занимание ", за облага. Тогава срокът за обявление и заплащане на налога може да е 5 май или 30 юни, а ставката и данъчната основа да е 10% или 15%.

Например, в случай че закупуваме стоки за препродажба и реализиране на комерсиална активност, тогава посочените приходи от натрапен платеж трябва да се попълнят в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2020 година, като срокът е до 30 юни 2021 година В този случай приходът се приравнява на прихода на едноличен търговец, надлежно приспадат се разноски, а ставката е 15%.

Но в случай че физическото лице получава приходи в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение № 3 на данъчната декларация. В този случай срокът за обявление на приходите и за внасяне на дължимия налог от 10% е до 5 май 2021 г. 

Същите ставка и периоди важат за приходи при продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност - те се заявяват в Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. 

Друга оригиналност в данъчните заявления тази година са посочените от Национална агенция за приходите суми от продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца. Приходната организация е получила информация от КАТ за всички тези продажби през миналата 2020 година и ни подсеща, че би трябвало да платим 10% налог върху разликата сред продажната и покупната цена. В данъчните заявления Национална агенция за приходите показва само продажната цена и чака данъкоплатеца да заявява на каква цена е купил автомобила преди по-малко от 12 месеца. Не се изисква използване на никакви документи към данъчната декларация за тези покупко-продажби. Важно конкретизиране тук е, че  налог се дължи в случаите, когато продажна цена е по-голяма от покупната .

" Всяка авансово попълнена информация в данъчните заявления може да бъде поправена – да бъде изтрита, да се добавя ", прецизират от Национална агенция за приходите. Достъп до авансово попълнените данъчни заявления имат единствено жителите с публикуван от Национална агенция за приходите Персонален идентификационен код - ПИК.   Тези, които към момента нямат подобен код, могат да употребяват познатите други способи за подаване на данъчна декларация - на хартия или сами да попълнят електронни формуляри.

Над 75% от декларациите съдържат единствено две приложения – трудов приход и възнаграждения , които към този момент са авансово попълнени, тъй че могат да бъдат прегледани и доказани, разясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му „ множеството хора няма да имат усложнения да прегледат и потвърдят тези данни “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР