Годжи Бери е с най-високо съдържание на антиоксиданти от всички

...
Годжи Бери е с най-високо съдържание на антиоксиданти от всички
Коментари Харесай

Наричат го вълшебен плод на младостта, защото стимулира регенерирането на кожата

Годжи Бери е с най-високо наличие на антиоксиданти от всички известни суперхрани в света до този миг. Sofia24.bg ще ви опише за този плод, който укрепва имунната система на организма, бори се с преумората и усъвършенства зрението. Наричат тези плодчета: " Чудото на Хималаите " и " Вълшебен плод на младостта ". Годжи бери съставляват блестящо оранжево-червени, елипсовидни плодчета с размер сред 1-2 см. Годжи бери пораства в Югоизточна Европа и Азия. 

Годжи бери са богати на бета-каротин, който подтиква регенерирането на кожата. Тези плодове управляват равнищата на кръвната захар. Плодът е потребен за хора, страдащи от диабет или инсулинова устойчивост. Пресните годжи бери спомагат за контрола на отделянето на глюкоза в кръвта, което предотвратява внезапните промени в равнищата на кръвната захар.

Вкусните плодчета съдържат витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, 

монозахариди, ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), каротеноиди, в това число бета каротен, лутеин и много антиоксиданти. 

Богати са и на калций, калий, желязо, цинк, селен, рибофлавин, витамин С. В годжи бери се съдържат и доста фитохимикали. Още античните китайци вярвали, че приема на годжи бери е потребен за половата система и покачва плодовитостта. Те имат високото наличие на фибри, което може да способства свалянето на килограмите. 

Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави съвършен сурогат на сушени плодове с високо наличие на захар. Препоръчителният банкет е от 20 до 50 грама дневно. Не е целесъобразно да превишавате дневната доза.

Освен, че засилват метаболизма, годжи бери доставят организма с фибри, които спомагат за контролиране на възприятието за апетит. Чрез постоянната консумация на тази супер храна сполучливо се понижават равнищата на общия холестерол.

Понижава се количеството на триглицеридите в кръвта. Едно от най-важните му качества е, че понижа концентрацията на така наречен " неприятен " холестерол или LDL и усилва наличието на " положителния " холестерол – HDL. 

Веществата, които се съдържат в годжи бери  защищават организма ни от развиване на сърдечно-съдови болести. Антиоксидантите, които съдържат, се включват в битката на организма с оксидативния стрес. Желязото, съдържащо се в годжи бери, взе участие в кръвотворната функционалност и, също по този начин, в синтеза на хемоглобин. Това прави вкусните плодчета потребни при анемия.

Годжи бери съдържа веществото атропин. Поради това, несъразмерният банкет на екстракти от плода може да докара до сухота в устата, гадене, повръщане, дезориентиране и замъглено зрение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР