Годишната програма на турския президент за 2024 г., представена на

...
Годишната програма на турския президент за 2024 г., представена на
Коментари Харесай

Турция ще регулира пространството на криптовалутите през 2024 г.

Годишната стратегия на турския президент за 2024 година, показана на 25 октомври, е забележителна стъпка към регулирането на криптовалутите в Турция.

Програмата слага ясна цел: до 2024 година да се завърши цялостното контролиране на криптовалутите , като предлага взор върху метода на държавното управление към цифровите активи.

В член 400.5 от програмата се обрисуват проектите за изследване и дефиниране на криптоактивите, като се акцентира задължението на държавното управление за основаване на правна рамка. Това включва насоки за данъчно облагане на криптовалутите, което е сериозен аспект от ръководството на този бързо разрастващ се бранш. Освен това програмата има за цел да дефинира доставчиците на криптоактиви, в това число тържищата.

Въпреки че програмата е забележителна стъпка, тя не навлиза в комплицираните елементи на препоръчаните разпореждания. Конкретните механизми за опериране и облагане с налози на криптовалутите към момента не са изцяло избрани, като подлежат на по-нататъшно разискване и развиване.

Спешната нужда от контролиране се обуславя от възходящия интерес на Турция към цифровите валути. Проучване от 2022 година разкрива, че Турция заема второ място в международен мащаб по поръчки за търсене, свързани с криптовалути.

Приблизително 5.5% от популацията интензивно търси информация за криптовалутите. Този внезапен растеж на интереса се дължи основно на продължаващата инфлационна рецесия, която кара мнозина да се извърнат към криптовалутите като хедж против обезценяването на локалната фиатна валута.

Нещо повече, в страна, бореща се с висока инфлация, приемането на криптовалути непрестанно се усилва. Проучване на KuCoin, петата по величина борса за криптовалути в света, демонстрира, че през последните 18 месеца приемането на криптовалути в Турция е повишено от 40% на 52%. Привлекателността на цифровите активи като различно средство за предпазване на стойност става все по-очевидна.

Тъй като Турция се придвижва към изцяло контролиране на криптовалутите, явно е, че държавното управление цели да сътвори правна рамка, гарантираща отбрана на потребителите, финансова непоклатимост и поощряване на растежа на промишлеността на криптовалутите в нейните граници.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР