Годишната инфлация в Турция е достигнала 78,62 процента през юни,

...
Годишната инфлация в Турция е достигнала 78,62 процента през юни,
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Турция стигна най-високото ниво от 1998 г. насам

Годишната инфлация в Турция е достигнала 78,62 % през юни, заяви през днешния ден статистическата организация на страната, представена от Анадолската организация. Асошиейтед прес отбелязва, че това е най-високото равнище на инфлация в Турция от 1998 година насам.

Индексът на потребителските цени означи растеж от 4,95 % на месечна база, разгласи през днешния ден Турският статистически институт. Проучване на Анадолската организация предвижда, че показателят на потребителските цени ще се увеличи с 4,44 % през юни, до момента в който икономистите предвидиха годишна инфлация до 77,74 %.

Турският статистически институт разгласява месечните данни в миг, когато Турция претърпява все по-дълбока рецесия, обвързвана с разноските за живот, отбелязва АП.

Според цитираните от Анадолската организация данни най-слабо е увеличението на цените на годишна база в информационния бранш - с 23,74 на 100. Следва бранш облекло и обувки с 26,99 %, обучение - с 27,76 % и опазване на здравето - с 39,34 на 100. Най-голям годишен растеж има при превоза - 123,37 %, храни и безалкохолни питиета - 93,93 на 100, обзавеждане и домакинска техника - 81,14 %.

Турция регистрира 73,5 % годишно нарастване на потребителските цени през май.

На фона на повишаване на потребителските цени в доста страни, критици упрекват за проблемите на Турция икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган, показва АП.

Турският водач упорства, че високите разноски по заемите са причина за инфлацията - позиция, която опонира на одобреното икономическо мислене, и се застъпва за понижаване на лихвените проценти за стимулиране на растежа и износа.

От септември насам централната банка на Турция понижи лихвените проценти с 5 процентни пункта до 14 на 100, преди да спре понижаването им през януари. Турската лира загуби 44 % от цената си по отношение на щатския $ през предходната година.

Нахлуването на Русия в Украйна, което докара до внезапен скок на цените на газа, петрола и зърното, утежни обстановката в подвластната от вноса Турция, отбелязва АП.

Данните на Турския статистически институт бяха оспорени от икономисти, които настояват, че организацията е обект на политически напън. Уволненията и оставките на високопоставени чиновници на статистическата организация през последните месеци способстваха за изказванията за държавна интервенция.

Днес Групата за проучване на инфлацията, формирана от самостоятелни икономисти, съобщи, че същинското равнище на годишната инфлация в Турция за юни е 175,55 %.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР