Годишната инфлация в Турция достигна 61,14% през март, съобщава БНР,

...
Годишната инфлация в Турция достигна 61,14% през март, съобщава БНР,
Коментари Харесай

61% годишна инфлация в Турция. Най-голямата от 20 години

Годишната инфлация в Турция доближи 61,14% през март, оповестява БНР, като се базира на Турския статистически институт (TurkStat).

Медията посочи, че това е най-голямата инфлация на годишна база за последните 20 години.

Най-голямо годишно нарастване на цените през предишния месец е регистрирано в превоза - 99,12%, следвано от храните и безалкохолните питиета - 70,33% и обзавеждането и домакинските уреди - 69,26%. Най-ниско годишно нарастване означиха връзките с 15,08%, образованието с 26,73% и облеклата и обувките с 26,95%.

Между септември и декември централната банка понижи лихвите с 5 процентни пункта, само че през тази година те останаха непроменени на равнище от 14%. Турската лира, която изгуби 44% от цената си по отношение на щатския $ през предходната година, падна до рекордно ниското равнище от 18,41 по отношение на зелените пари през декември, преди държавното управление да разкрие скица за отбрана на валутата за увеличение на националните активи.

В устрема си да смекчи удара върху семействата държавното управление също по този начин понижи налозите върху главните артикули и поправя цените за електрическа енергия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР