Години наред това бе градска легенда, но вече е факт

...
Години наред това бе градска легенда, но вече е факт
Коментари Харесай

Легендата е истина: Откриха под фонтан сърцето на бивш кмет в Белгия

Години наред това бе градска легенда, само че към този момент е реалност - сърцето на някогашен кмет на източния белгийски град Вервие е заровено под градски шадраван, заяви Ройтерс.

По време на реорганизация на фонтана в центъра на града предишния месец, под него е открита дребна железна кутия, в която било сърцето на Пиер Давид, съхранено в буркан с етанол.

За тази светиня има документи, само че до момента в който не открихме кутията, никой не вярваше, сподели градския консултант от Вервие Максим Деге. " Днес легендата към този момент не е легенда, а реалност ", сподели Деге пред Ройтерс.

Давид е първият кмет на града, откакто Белгия става самостоятелна страна. Умира през 1839 година, до момента в който още е кмет, като пада от постройка. Градската администрация взема решение да го уважи с шадраван и с разрешението на фамилията му сърцето му е сложено под камък в основата на монумента през 1883 година

Металната кутия с реликвата е изложена в музея за изящни изкуства и керамика във Вервие. Когато завърши реконструкцията, тя ще бъде върната в основата на фонтана на градския площад Вер.

" Не зная за различен случай, в който сърцето на кмет се резервира в паметник Е в центъра на града. Това е неповторимо ", споделя заместител кураторът в музея Натали Веертс.

Давид е определен за пръв път и служи като кмет на Вервие от 1800 година до 1808 година, когато Белгия към момента е под френско ръководство. Вторият му мандат стартира през 1830 година, когато Белгия става самостоятелна страна. Той основава първата противопожарна работа в града и позволява жителите да участват и следят съвещанията в градския съвет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР