Годината не завършва по най-добрия начин за Киев. Контраофанзивата се

...
Годината не завършва по най-добрия начин за Киев. Контраофанзивата се
Коментари Харесай

“Козове на фронта”. Какво поиска Украйна от Запада

Годината не приключва по най-хубавия метод за Киев. Контраофанзивата се провали изцяло, западните съдружници не съумяха да се спогодят за финансиране през декември, а на войските им липсват артилерийски муниции. Наивно е обаче да се счита, че Вашингтон и Брюксел ще оставят на произвола на ориста такова комфортно „ средство против Русия “ като Украйна. Как могат да оказват помощ?

Овладяване на въздуха

Както сподели министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу на съвещание на ведомството, от пролетта на 2022 година западните страни са трансферирали в Киев 5220 танка, БТР и БМП, 80 хеликоптера, 28 самолета, 23 хиляди БПЛА и повече от 1300 оръдия и реактивни артилерийски системи. Руската войска трябваше да се изправи с всички типове бронирани машини, доставени в борба - като се изключи американските танкове M1A1 “Ейбрамс ”, които украинското командване пази.

Благодарение на помощта, оказана от Запада през последните две години, ВСУ през днешния ден са една от най-„ пъстрите “ армии в света във връзка с състава на оръжията си. Само в Украйна има не по-малко от седем разновидности съществени бойни танкове, да не приказваме за БМП, БТР и други бронирани машини. А на разнообразието и типовете теглени и самоходни оръдия би завидял огромен артилерийски музей.

Западните технологии обаче не помогнаха на Киев да обърне хода на спора. Бронята беше взривена от мини и отнесе ПТУР от хеликоптери, гаубиците бяха застигнати от контрабатареен огън, танкове на стойност милиони долари бяха елементарно унищожени от безпилотни самолети камикадзе, струващи 100 хиляди рубли. Стана ясно, че без предимство във въздуха е невероятно да се пробият отбранителните линии. Русия, в противен случай, интензивно употребява самолети и хеликоптери.

Украйна от дълго време желае от Запада съвременни изтребители, с цел да промени обстановката. Дания, Холандия и Норвегия са се договорили да трансферират към 60 ранни разновидността на Ф-16, само че не е известно по кое време ще бъдат доставени в страната. Не е ясно и къде ще бъдат основани, с цел да не попаднат под ракетен удар. И най-после, не е напълно ясно дали ще имат време да обучат водачи и техници за подобен въздушен флот.

Срещу “Искандер ”

Въпреки разочарованието на Запада от несполучливото украинско контранастъпление, военната помощ за Киев няма да спре. Въпреки това, до момента в който отбранителната промишленост на Европа и Съединените щати доближи нужните темпове на произвеждане, доставките ще бъдат лимитирани. Така последният пакет от помощи в размер на 200 милиона $ съдържаше единствено най-необходимото: снаряди, мини, патрони, ПТРК, гранатомети, аварийни елементи. Не се приказва за нови оръжия – най-малко не още.

Въпреки това, Западът постоянно може да ескалира, както неведнъж е правил посредством непубличното предаване на необявени преди този момент оръжия. Украинските управляващи единствено ще се зарадват на това. Още при започване на декември те предадоха на американците лист с стремежи, който включва системи за противоракетна защита ТХААД, самолети Ф/A-18 “Хорнет ”, хеликоптери “Апаш ” и “Блек Хоук ” военно-транспортни самолети Ц-17 “Глоубмастър ” и Ц-130 “Супер Херкулес ”и Дронове МКу-9Б “Скай Гардиън ”. Списъкът явно е основан „ с запас “ - с вярата, че ще се съгласят най-малко на нещо.

Малко евентуално е американците да трансферират ТХААД в Киев. Това е доста скъпа „ играчка “: цената на батарея от шест пускови установки, радар, надзорен център и помощни транспортни средства е към два милиарда $. Въпреки че е ясно за какво ВСУ се нуждаят от ТХААД: за прихващане на съветски балистични ракети “Искандер-М ”, с които други системи за противовъздушна защита не могат да се оправят. Но е огромен въпрос дали Вашингтон ще успее в сходна молба (особено в година на президентски избори).

Проблем с екипажите

Не е доста ясно за какво Киев, с изключение на леките изтребители Ф-16, се нуждаеше и от тежкия Ф/A-18 “Хорнет ”. По няколко аргументи това са много характерни самолети, в началото основани за обслужване на самолетоносачи. Въпреки това, единствено Съединените щати ги употребяват в палубна роля. Останалите шест настоящи страни издигат тези изтребители във въздуха от наземни летища. Този уред о няма съществени преимущества пред Ф-16. “Хорнет ” евентуално е бил включен в листата „ за всеки случай “.

Интересът на ВСУ към западните хеликоптери е много явен. Украйна към този момент няма лична армейска авиация - единствено няколко оживели като по знамение военно-транспортни Ми-8/17. И това регистрира обстоятелството, че сходно съоръжение е трансферирано от някогашните републики на Съюз на съветските социалистически републики и страните от Варшавския контракт.

Има малко благоприятни условия: “Апаш ” се е потвърдил като ужасно, само че доста комплицирано оръжие. Не можете да му подготвите екип за шест месеца. Транспортният “Блек Хоук ” също не е от най-лесните за преодоляване. И двете машини са доста скъпи. Един “Апаш ” коства към 52 милиона $, “Блек Хоук ” коства от пет до 25, според от модификацията.

Киев има проблеми и с военно-транспортната авиация. Малкото летящи самолети съвсем са изчерпали ресурса си, а нови няма къде да се строят. Американските С-17 (около 310 милиона $ за единица) и С-130 (около 65 милиона долара) се считат за почтени заместители на руската технология. И тук обаче всичко се свежда до казуса с образованието на екипажа. Разбира се, допустимо е да се обучат няколко дузини кадети. Но с цел да има някакъв резултат западните самолети би трябвало да са доста. Освен това транспортните самолети са прекомерно огромна и мудна цел, с цел да бъдат пренебрегнати от съветската противовъздушна защита.

Но това, което американците най-вероятно в никакъв случай няма да предадат, са разузнавателно-щурмовите дронове МКу-9Б “Скай Гардиън ”- Тази техника е доста уязвима за средства за радио-електронна война. За съветската отбранителна промишленост подобен БПЛА би бил същински подарък. Апаратът е в положение да лети до 1900 километра, да остане във въздуха 27 часа, да доближи оптималната скорост до 400 километра в час и да носи съвсем два и половина тона съоръжение и оръжия. Техническите му секрети биха помогнали доста за развиването на съветската военна стратегия за безпилотни самолети.

Освен това военноморските сили през 2024 година би трябвало да включват корветата “Хетман Иван Мазепа ” клас “Ада ”, издигната в турските корабостроителници. Но надали той самичък ще може да опълчи нещо на съветския Черноморски флот. А в Украйна на практика не са останали други военни кораби.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР