Годината не беше лесна, но българската банкова система остана стабилна.

...
Годината не беше лесна, но българската банкова система остана стабилна.
Коментари Харесай

Петър Андронов: Българската банкова система остана стабилна

Годината не беше лесна, само че българската банкова система остана постоянна. Това съобщи пред Петър Андронов – ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

„ Имаше доста тествания – трябваше да бъдат разсрочени 103 000 заема и редом с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, като хората останаха на първа линия от самото начало. За разлика от 2008 година, когато способстваха да има по-голям потрес във финансите и стопанската система на света, през днешния ден банките имат всички шансове да са част от решението “, изясни той.

По думите на Андронов банките ще продължат да разсрочват заеми с или без мораториум.

„ Мораториумът е един инструмент, който регулаторът дава на банките, с цел да могат те да вършат разсрочвания, без да бъдат глобени финансово “, посочи той.

Андронов изясни, че откакто в края на септември е изминал първият мораториум, който позволяваше разсрочване на заеми без банките да  плащат капитал за това, те са траяли да разсрочват заеми и без мораториъм. „ Банките нямат различен сюжети с техните клиенти, с изключение на да опитат дружно да преминат тази рецесия, като им дадат по-голяма опция. Разликата отвън мораториума е, че банките незабавно ще отчетат това като финансов отлив. Голямата разлика е за банките “, добави той.

По думите му жителите, които са разсрочили заеми, са 93 хиляди, а компаниите са 13 хиляди Като размер на дълга обаче жителите са разсрочили заеми за 2 милиарда лв., а компаниите – 7 милиарда

Той изясни, че за идната година не се чака повишение на лихвите по заемите. „ Централните банки сега са на различен режим. Те би трябвало да оказват помощ за възобновяване на стопанските системи и ще държат ниски лихви, до момента в който това не се случи “, добави Андронов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР