Годината на изкуствения интелект - няма да е пресилено, ако

...
Годината на изкуствения интелект - няма да е пресилено, ако
Коментари Харесай

AI ускорява както бизнес процеси, така и наркотестове, но компаниите у нас още не го познават

" Годината на изкуствения разсъдък " - няма да е пресилено, в случай че определим по този метод интервала от дебюта на ChatGPT до наши дни. Масовият консуматор стартира умишлено да употребява разнообразни AI решения за обработка на текст, графика и тон, а бизнесът дори отвън софтуерната сфера към този момент търси способи да внедри в процесите си новите технологии.

" Нови " в тази ситуация, обаче, е много условно. Популярните чат ботове стъпват върху разработки, които от години се развиват и ползват сполучливо в редица сфери - не сме ги забелязали, тъй като те правят работата си " под капака " на разнообразни бизнес процеси. Именно в региона на AI за бизнес процеси Fujitsu интензивно работи от години.

Фокусът е върху цялостни решения, които могат да съдържат и профилирани AI модели. В тази сфера компанията Fujitsu е в Топ 10 по патенти, уточни Габриел Павел, районен шеф Балкани, Чехия и Унгария.

Каква работа прави AI?

Активно търсене на AI решения в смисъла на решение на съответни бизнес проблеми на българския пазар към момента няма, отбелязва пред Money.bg Вяра Чангърова - началник канали за продажба. По думите ѝ повода е, че едвам от към година виждаме всеобщо разпространение на AI и фирмите с повече разработки в тази сфера занапред ще демонстрират на какво са способни.

" Задачата на софтуерни компании като Fujitsu е да основат доверие в този вид решения и да се образова пазарът: да покажем какво е налично за бизнеса, от какво може да се възползва, какъв брой потребно може да бъде, да осведомят за съществуващи или идни регулации, бистрота, безпристрастност, стандарти за качество, сигурност и други ", изяснява тя.
 70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си
70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си

Това демонстрира ново световно изследване на Adecco Group

И дава съответен образец - хроматографските проучвания, с които да вземем за пример лабораторно се потвърждават престъпни злоупотреби (с алкохол, наркотични субстанции и/или психоактивни медикаменти). Както добре знаем, този вид проби се бавят извънредно доста и резултатите постоянно излизат след месеци. Бързината, достоверността и точността на резултата са от основна значимост.

" Fujitsu има готово решение, което би могло да се внедри във всяка лаборатория, употребяваща системи за всеобща спектрометрия и хроматография. Решението се назовава Chromatography On Demand (COD) и към този момент е налично за продажби в България.

COD е AI решение за четене, анализиране, даване на прецизен и обстоен отчет на тестът, която се тества в хроматографска машина. Това е AI помощник за автоматизиране на работата на хроматографите - като допълнение към съществуващия им програмен продукт. Така подпомагаш работата на лаборантите, като крайният резултат е подготвен 5 пъти по-бързо. Елиминира се и човешката неточност - когато имаме огромен брой проби, дребен брой хора и напън за бързи резултати, се позволяват неточности. Това решение дава цялостна автоматизация - представяме си, че вместо 10 индивида имаме 50 ", разказва Чангърова.
 Представянето на COD по време на форума в София
Източник:

Представянето на COD по време на форума в София

COD е създадено от Fujitsu съместно с френската лаборатория Phytocontrol Group, профилирана в сигурността на водата и храните. От 2019 година Phytocontrol Group усъвършенства процесите си, като включва повече техники, основани на данни и AI, с цел да увеличи конкурентоспособността си.

COD може да се употребява още за надзор на питателните артикули, водата, козметиката и фармацевтиката, в клинични лаборатории и лечебни заведения, при инспекции за съществуване на примеси в горивата и така нататък Това не е генериране на картинки и текстове по задание, а е решение на действителен проблем с публично значима и обществена стойност посредством силите на AI.

Трансформация в рецесия

Технологичният позитивизъм не е чак толкоз елементарен в актуалната обстановка както по света, по този начин и у нас. След ударната цифровизация по време на пандемията пристигнаха, както връщането към естествения живот, по този начин и инфлацията и войната в Украйна. Това неизбежно се отрази и на упоритостите за цифрова промяна, а верижната реакция удари тежко и софтуерните компании.

Загуби ли скорост дигитализацията на българския бизнес поради вътрешнополитическата и интернационална неустойчивост? " При сериозните компании, които са присъединили в тактиката си подобен вид трансформационни процеси, не бих споделила, че има спад. Доста компании са възнамерявали съответните вложения и самодейно трансформират тактиките си по отношение на изискванията ", дава отговор Вяра Чангърова.
 Снимка 642109
Източник:

Тя е безапелационна, че с внедряването на нововъведения като бизнес AI решенията фирмите могат освен да ускорят работата си, само че и да преориентират напъните на чиновниците си към дилемите, които изискват човешко присъединяване. На процедура това значи бизнесът да преодолее дефицита на фрагменти - не приказваме за виртуално предизвикателство, а за суровата действителност за голяма част от фирмите у нас.
 VMware: Центърът ни в София е същински гръбнак, разработчиците са основен приоритет
Най-голямата IT компания в България е в навечерието на промени - какво е бъдещето на офиса й у нас?

Въпреки геополитическите проблеми, България има мощни начинания в региона на дигитализацията, счита районният шеф на компанията Мирко Ледич

Къде сме ние?

Бизнес изкуственият разсъдък е сфера, в която занапред ще има голямо развиване и която има капацитета да пренареди IT картата на света. Къде се намира България?

Вяра Чангърова отбелязва, че новият институт INSAIT " към този момент е на радара на международната общественост в региона на роботика, машинно образование, компютърно зрение и други " В тази връзка тя напомня и, която остана незабелязана отвън професионалните среди - подписаният меморандум сред INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската страна RIKEN.

По думите ѝ Fujitsu има редица разработки взаимно с RIKEN - суперкомпютъра " Fugaku ", нов квантов компютър, генеративен AI за прогнозиране на структурни промени в протеините при технология за разработки на медикаменти.
 Мартин Вечев, INSAIT: България може да се трансформира в международен IT център
Мартин Вечев, INSAIT: България може да се трансформира в международен IT център

Благодарение на Института за компютърни науки INSAIT, в който ще бъдат вложени над 170 млн. лв.

" Меморандумът сред RIKEN и INSAIT би дал опция да бъдат видяни българските гении от компании, които създават взаимно с RIKEN - като Fujitsu, да вземем за пример ", безапелационна е Чангърова.

На конгрес в София Fujitsu показа настоящи решения, ускоряващи процеса по цифровизация и автоматизация по пътя към устойчива цифрова промяна. От компанията употребяват персонализирани способи за консултиране, като Customer Experience (CX) Lab и DX Innovation Platform, за взаимно реализиране на цифрова промяна на клиентите си, с фокус върху данни и AI, хибриден облак, SAP решения и устойчиви платформи за данни и услуги, ръководени от данни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР