Годината е 1885, датата - 6 септември. Варна е градът,

...
Годината е 1885, датата - 6 септември. Варна е градът,
Коментари Харесай

Варна - градът, в който княз Батенберг официално оповестява Съединението

Годината е 1885, датата - 6 септември. Варна е градът, в който новината за Съединението е публично оповестена от княз Александър I Батенберг. Съобщението е направено пред голямо голям брой от балкона на тогавашната „ Телеграфо пощенска станция “, чиято постройка през днешния ден не съществува, само че се е намирала сред Държавния списък и зданието на Съдебната палата във Варна, напомня Moreto.net.

В началото на септември княз Александър I Батенберг е на военни учения в Шумен. Той се връща се в манастира „ Св. Димитър “ - летния замък „ Сандрово “ (първообраза на „ Евксиноград “) и на 6 септември 1885 година сутринта получава уведомление за събитията в Пловдив. Веднага потегля за варненската „ Телеграфо пощенска станция “. Пристига към 10.00 часа в кортежа на своята свита гвардейци, препускайки с файтон към града и преминавайки през днешната ул. „ Мария Луиза “. Ескорта завива около сегашната постройка на Държавен списък Варна и доближава до варненската „ Телеграфо пощенска станция “. Князът влиза забързан към телеграфа на втория етаж. Стои обезпокоително до апаратчика на телеграфния уред и разменя известия с ръководителите на протеста в Пловдив до изпращане на депеша, че поддържа Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Населението посреща новината възторжено . По улиците на Варна потеглят шествия, като съществена група потегля от Екзарх Йосиф (Шишкова градинка), насочва се към площад „ Мусала “ и остарялата жп гара Варна. Шествието е съпроводено от духовата музика на 8-ми Приморски пехотен полк и бойци. Хората се движат със запалени факли, газеници, лампи и флагове.

Около 15.00 часа на шести септември от балкона на „ Телеграфо пощенската станция “ пред събралото се голям брой варненци князът оповестява събитията в Пловдив и поддръжка за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Вечерта Батенберг се насочва към жп гара Варна, с цел да пътува до Русе и Търново. Слизайки от каретата, множеството го поема и го носи на ръце до вагона. Влакът е окичен с цветя.

На 10 септември пред незавършения Катедрален храм „ Св. Успение Богородично “ се прави литургия. Варненци събират дарения, записват се като доброволци за предстоящата война.

Днес постройката на „ Телеграфо пощенската станция “ не съществува. На южната фасада на Държавния списък обаче има сложена паметна плоча на княза, която да припомня за случилото се във Варна. От морската столица Батенберг издава първите най-важни документи след Съединението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР