Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни

...
Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни
Коментари Харесай

Хиляди на протести в САЩ година след влизането на Тръмп в Белия дом

Година откакто Доналд Тръмп постави клетва като президент, големи митинги се организираха в редица американски градове, измежду които Ню Йорк, Лос Анджелис или Чикаго, предадоха международните организации.

Демонстрации имаше в над 200 американски града и протестиращите са няколкостотин хиляди. Само в трите мегаполиса Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис уредниците на демонстрациите настояват, че участниците в тях са 400 000. Протестиращите показаха недоволството си от политиката на Тръмп по разнообразни въпроси, измежду които имиграцията, абортите, правата на дамите, на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните и др.

Тръмп се опита да обърне митингите в своя изгода с туит. В него той сподели, че днешният ден е отличен и насърчи хората да провеждат шествия, с цел да отпразнуват невижданите исторически достижения и икономическите триумфи в Съединени американски щати през последните 12 месеца. " Безработицата при дамите е най-ниската от 18 години ", написа още в Туитър Тръмп.

В митинга в Ню Йорк се включи актрисата Упи Голдбърг, в този в Парк сити в щата Юта взе участие Джейн Фонда, а в този в Лос Анджелис актрисата Натали Портман.

" Единственият метод да променим нещата е да се ангажираме ", сподели Голбърг пред множеството в Ню Йорк, събрало се пред естрада в подножието на хотела " Тръмп интернешънъл " - един от хотелите на Тръмп.

В Лос Анджелис Натали Портман пък сподели, че с помощта на множеството се прави гражданска война. Там измежду стачкуващите, носещи плакати с текста " Истински вести, подправен президент ", бе и актрисата Вайола Дейвис. Режисьорът Роб Райнър пък дефинира Тръмп като расист и сексист.

Във Вашингтон сенаторката демократка Кирстен Джилибранд и Нанси Пелоси, която е член на Камарата на представителите от Демократическата партия, приканиха дами да се кандидатират за президентския пост и споделиха, че ще се опълчват на програмата на Тръмп и на републиканците.

Много от плакатите, които носеха стачкуващите, посочваха, че те имат разнообразни мотиви да са недоволни от Тръмп. Някои показваха неодобрение от хипотетичната непросветеност на неговата администрация, а други от отношението му към дамите и против неравенството сред мъже и дами. В доста от градовете в демонстрациите се включиха членове на придвижването против полови похищения и половия тормоз " Аз също ". На доста места протестиращите припомняха, че тази година е значима и ще има избори за Конгрес в Съединени американски щати. " Властта е в урните ", споделиха някои от участниците в демонстрациите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР