Година и половина и след като оглави надзора, Карина Караиванова

...
Година и половина и след като оглави надзора, Карина Караиванова
Коментари Харесай

КФН очаква небанковият финансов сектор да продължи да расте

Година и половина и откакто оглави надзора, Карина Караиванова се похвали с цялостен управителен екип и нов модел на прехрана, осигуряващ политическа самостоятелност (на фотографията отляво надясно: Ралица Агайн-Гури, Карина Караиванова, Дияна Йорданова, Бойко Атанасов, Владимир Савов)

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Консултантът EY е подготвен с плана си за въвеждане на системата бонус-малус при автомобилните застраховки. Още по тематиката
" ДаллБогг " осигурителен проблем

Две застрахователни сдружения са уличени в нарушавания по линия на системата " Зелена карта ", по която се изплащат вреди от произшествия в чужбина
24 ное 2017
Карина Караиванова: Липсва доверие в финансовия пазар

Новоизбраните заместници не са политически компромис, счита ръководителят на Комисията за финансов контрол
20 окт 2017
Парламентът утвърди партийно подвластни фрагменти за зам.-председатели на КФН

В поддръжка на Диана Йорданова и Бойко Атанасов гласоподаваха 117 депутати
11 окт 2017
28.7 милиарда лева са активите на небанковия финансов бранш, следен от КФН.
Значимостта на небанковия финансов бранш за националната стопанска система ще продължи да нараства, а минавайки на самоиздръжка, регулаторът ще има опция да усъвършенства потенциала си и да реализира по-адекватен контрол. Това съобщи управлението на Комисията за финансов контрол (КФН), което за пръв път застана пред медиите в цялостен състав след рокадите отпреди година и половина. Основен приоритет в работата отсега нататък, обрисуван от ръководителя Карина Караиванова, е построяването на регулатор от европейско ниво, който притегля високоспециализирани специалисти и работи в къси периоди по делата на поднадзорните лица и потребителите. Заместниците й се ангажираха с битка със сивия бранш в капиталовото ходатайство и привеждането в деяние на новите правила за съгласуваност в пенсионноосигурителния бранш в период до 8 месеца.

Приоритетите на комисията

Към момента КФН управлява активността на близо 20 хиляди поднадзорни лица, които ръководят активи на обща стойност 28.7 милиарда лева Като се има поради, че упованията на Министерството на финансите са Брутният вътрешен продукт на България да надмине 100 милиарда лева, активите, за които дават отговор нашите поднадзорни лица, образуват към 28-29% от Брутният вътрешен продукт, уточни Карина Караиванова. Прогнозата за идващия 5-годишен интервал е промишленостите в небанковия финансов бранш да продължат да порастват, като най-голямата от тях - на пенсионните фондове, ще увеличи активите си от сегашните 12.4 милиарда лева на 24 милиарда лева до 2022 година

" Секторът ще става все по-значим на фона на световното развиване на този бранш. КФН може да спомогне за още по-динамичното развиване на този важен бранш ", сподели Караиванова и добави, че главният приоритет в работата отсега нататък е да " осъществим нашата част от договорката с поднадзорните лица. Те се съгласиха да заплащат по-високи вноски, а поетият ангажимент от нас е да осигурим самостоятелен, професионален и справедлив контрол, който работи с по-високи темпове по производствата на нашите поднадзорни лица ". Караиванова уточни, че щатът на КФН няма да се раздува с нови бройки, а в границите на сегашната конструкция ще се притеглят по-висококвалифицирани специалисти. По сходство на банковия регулатор Българска народна банка, която също е на самоиздръжка, КФН също ще оповестява възнагражденията на управлението.

Заместник-председателят, отговарящ неотдавна за осигурителния контрол, Диана Йорданова съобщи на брифинга, че в оптимален период от 7-8 месеца ще има изяло изменена поднормативна уредба, която да разреши на пенсионните фондове да изчистят вложенията си в свързани лица според новите дефиниции за съгласуваност. " До ноември 2018 година ще са изпълнени условията за съгласуваност при пенсионните фондове ", уточни Йорданова. Тя добави, че някои от поднадзорните лица към този момент работят по осъществяването на тази цел. Йорданова уточни още, че КФН прави първи стъпки по построяването на единна софтуерна система, която ще разреши по-лесен продан на информация и обработка на данни, постъпващи от поднадзорните лица. Така ще може да се пристъпи към риск основан контрол, което е една от рекомендациите от инспекцията FSAP.

Другото ново лице в управлението на КФН, Бойко Атанасов, показа като своя задача битката с отрицателните практики на финансовия пазар, които утежняват бизнес климата. " Приоритет ще бъде битката със сивия бранш - тези лица, които не са лицензирани от комисията, които са отвън законовите разпореждания. Планирали сме до края на годината срещи с представители на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. До идната година ще имаме направен проект по какъв начин да се оправяме със сивия бранш ", сподели Атанасов, който е някогашен данъчен шеф. Той добави, че ще работи за въвеждането на електронни услуги за поднадзорните лица.

Силен тренд в застраховането

Бурен напредък през идващите пет години се чака и в застраховането, демонстрира прогнозата на КФН на база данните за настоящето положение на бранша. При премиен доход в общото обезпечаване, съпоставим с равнищата отпреди финансовата рецесия от 2007-2008 година, личният капитал е повишен 1.5 пъти, а брутните механически запаси - повече от два пъти. Тези данни демонстрират, че секторът е финансово доста по-силен по отношение на 2008 година Освен това размерът на изплатените компенсации нараства съвсем 1.5 пъти, като е показателно и че междинната стойност на компенсациите се усилва.

В животозастраховането общият брутен премиен доход нараства с 60% по отношение на предкризисните равнища, а наградите по застраховки, свързани с капиталов фонд, се усилват повече от два пъти, като изключително огромен растеж се следи от 2016 година насам. Причините за това са както положителната рентабилност при животозастраховането, по този начин и измененията в Кодекса за застраховането, които подсигуряват вземанията на обезпечени лица от Обезпечителния фонд до 196 хиляди лева (аналогично на банковите депозити). Стойността на активите в животозастраховането доближиха цената на активите в общото обезпечаване от предкризисните равнища през 2008 година

" За пръв път имаме толкоз високо покритие при " Гражданска отговорност " - над 98%, или над 3 млн. автомобила. Броят на застрахованите в никакъв случай не е бил толкоз висок ", сподели Ралица Агайн-Гури, която е заместник-председател на КФН, управляващ застрахователния контрол. Тя изясни това с ограниченията по дерегистриране на коли, засечени да карат без " Гражданска отговорност ".

Друг триумф на бранша, който Ралица Агайн означи, е почналият от 12 ноември продан на данни сред застрахователите и Министерство на вътрешните работи. Той облекчава клиентите при подписване на автомобилната застраховка и по едно и също време с това подсигурява фирмите против недобросъвестно подаване към тях на подправени данни.

Новина за автомобилистите е и напредъкът по въвеждане на системата бонус-малус при застраховката " Гражданска отговорност ". " До средата на декември чакаме интернационалният съветник (ЕY - бел. ред.), нает от Гаранционния фонд, да ни показа подробния отчет за въвеждане на системата. В момента той се преглежда от работна група в Гаранционния фонд. Предстои изясняването на въпроси, след което КФН е в подготвеност да стартира създаване на план за разпоредба. Тя ще бъде обект на необятно разискване, с цел да може всички заинтригувани лица да изкажат мнение, преди системата бонус-малус да стане факт ", сподели заместник-председателят на КФН.

Друг фланг в работата на надзора през идващите месеци ще бъдат медиаторите, разпространяващи застрахователни артикули, като задачата на напъните ще е да се подсигурява, че те ползват условията при обслужването и отбраната на потребителските ползи.

Казусът " Зелена карта "

На въпрос какви ограничения подхваща КФН по линия на казуса с българското бюро " Зелена карта " от регулатора обявиха, че наблюдават на ежедневна база финансовите индикатори на двете сдружения ( " Лев инс " и " ДаллБогг: Живот и здраве " - бел. ред.), уличени, че не съблюдават, бавят или не изплащат компенсации от произшествия в чужбина. " Проблемите на бюро " Зелена карта " могат да рефлектират съществено върху целия бранш, по тази причина сме подхванали редица надзорни ограничения и няма да допуснем осигурител, който има отговорности, да не ги извършва ", настоя Ралица Агайн.

Тя уточни, че ограниченията не се отнасят единствено до дадения им период 12 декември, когато двете сдружения би трябвало да показват контракти с представители в чужбина. " Кодексът за обезпечаване не позволява да съществуват застрахователи, които не извършват отговорностите си. Ние имаме вяра, че има благосклонност от страна на застрахователите, по тази причина първо се подхващат дейности от страна на регулатора, с цел да може да се решат проблемите по най-бързия метод. Но, несъмнено, законът би трябвало да се съблюдава и който не може да го прави, би трябвало да си носи следствията ", съобщи още заместник-председателят на КФН.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР