Болка, гняв, когато броят на жертвите на пожара в Хавай се покачи до 89

...
Гневът нарастваше в събота заради официалния отговор на ужасяващия горски
Коментари Харесай

Гневът нарастваше в събота заради официалния отговор на ужасяващия горски пожар, който изравни с земята град в Хавай, убивайки най-малко 89 души, докато поглъщаше всичко по пътя си.

Над 2200 сгради бяха повредени или унищожени, докато пожарът обхвана Лахайна, съобщи Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), нанасяйки щети от 5,5 милиарда долара и оставяйки хиляди без дом.

Хавайските власти казаха, че започнаха разследване за справянето с ада, тъй като конгресмена от щата призна, че служителите са подценили опасността и както жителите казаха, че не е имало предупреждения.

„Планината зад нас се запали и никой не ни каза Джак", каза Вилма Рийд пред АФП.

"Знаете ли кога открихме, че има пожар? Когато беше от другата страна на улицата срещу нас."

Рийд, чиято къщата е била унищожена от пожара, казаха, че са избягали от пламъците с това, което имаха в колата си, и сега са зависими от подаянията и добротата на непознати.

„Сега това е моят дом“, 63-те - каза годишната, сочейки към колата, в която е спала с дъщеря си, внука си и две домашни котки.

В пепелявите руини на Лахайна, Антъни Гарсия каза на AFP как огънят е изпотрошил неговия апартамент.

„Отне всичко, всичко! Това е сърцераздирателно", каза 80-годишният мъж. „Това е много за възприемане."

Градът с повече от 12 000 жители, някога горд дом на хавайското кралско семейство, е превърнат в руини , неговите оживени хотели и ресторанти се превърнаха в пепел.

Величествено баняново дърво, което е център на общността в продължение на 150 години, е белязано от пламъците, но все още стои изправено, клоните му са лишени от зеленина и саждистият му ствол се трансформира в неудобен скелет.

- „Подценява смъртоносността“ -

Генералният прокурор на Хаваите Ан Лопес каза, че офисът й ще проучи „вземането на критични решения и постоянните политики, водещи до, по време и след горските пожари на островите Мауи и Хавай тази седмица."

Губернаторът Джош Грийн каза пред репортери в събота, че броят на потвърдените загинали ще продължи да расте.

"Има 89 смъртни случая, които са измерени", каза той. "Ще продължи да расте. Искаме да подготвим хората за това."

Конгресменката от Хавай Джил Токуда каза пред CNN, че служителите са били изненадани от трагедията.

"Подценихме смъртоносността, бързината на огъня ”, каза тя.

Джереми Грийнбърг, оперативен директор на FEMA и от години пожарникар доброволец, каза, че неотдавнашният пожар е бил „изключително труден” за овладяване.

„Ние говорим за тези видове пожари, които се движат толкова бързо, колкото дължината на футболно игрище за 20 секунди или по-малко“, каза той по MSNBC. сигнали на мобилните им телефони – нещо, за което според Токуда служителите трябва да са се подготвили.

„Трябва да сме сигурни, че се справяме по-добре“, добави тя.

Грийнбърг каза FEMA и нейните съюзнически агенции „доставяха всеки ресурс, от който щатът Хавай се нуждае“, включително вода за райони, където обществените източници са замърсени.

Той каза, че FEMA, която има постоянен разпределителен център в Хавай, е изпращайки повече от 150 служители в засегнатия район.

Пожарите следват други екстремни метеорологични явления в Северна Америка това лято, с рекордни горски пожари, които все още горят в цяла Канада, и голяма гореща вълна, изгаряща югозапада на САЩ.< /p>

Европа и части от Азия също претърпяха високи температури, с големи пожари и наводнения, причиняващи опустошения. Учените казаха, че глобалното затопляне, причинено от въглеродните емисии, допринася за екстремното време.

- Затвор -

За мнозина, които избягаха от пламъците, мизерията се усложни в събота, тъй като бяха възпрепятствани да връщайки се по домовете си.

Полицията на Мауи каза, че лица от обществеността няма да бъдат допуснати в Лахайна - дори някои от тези, които могат да докажат, че живеят там.

„Ако вашият дом или бившият дом е в засегнатата зона, няма да ви бъде позволено (да влезете), докато засегнатата зона не бъде обявена за безопасна", се казва в прессъобщение.

"Всеки, който влезе в зоната на бедствието... е обект за престъпление, което се наказва с до една година затвор и глоба от 2000 долара."

Някои жители чакаха на блокада с часове с надеждата да им бъде позволено да разресват пепелта или да търсят изчезнали домашни любимци или близки.

След това внезапно пътят беше блокиран, съобщи NBC News, което предизвика гняв.

„Как хората трябва да стигнат до там? Проклетите пътища са затворени“, възмути се Лахайна жител Даниел Райс.

„Потърсете малко власт. Разбери го. Това са глупости."

pr-hg/acb

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР