Глутенът често е наричан мълчалив убиец, защото може да причини

...
Глутенът често е наричан мълчалив убиец, защото може да причини
Коментари Харесай

8 знака, че изпитвате непоносимост към глутен

Глутенът постоянно е именуван безмълвен палач, тъй като може да аргументи хронични вреди по цялото тяло, написа zdrave.to. Понякога пациентът даже не е наясно с последствията от потреблението на глутен. Затова е по-добре да ревизирате дали тялото ви има нетърпимост към него.

Представяме ви лист на признаците на сензитивност към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, отичане на корема, диария, болежка и даже запек. Хората постоянно свързват тези признаци с други болести. А пациентите неправилно са диагностицирани със синдром на раздразненото черво.

Проучванията удостоверяват, че 10-15% от международното население страда от СРК. Но тази диагноза може да се даде на хора с сензитивност към глутен, които не получават вярно лекуване, тъй че признаците не изчезват.

2. Необясними промени в тежестта

Непоносимостта към глутен може да докара както до загуба на тегло, по този начин и до наддаване на тегло без забележима причина. Това се случва заради възпалителни процеси на клетъчно равнище и метаболитни нарушавания.

Внезапна смяна в тежестта може да съпътства и други неприятни болести. Но тя може да бъде обвързвана с нетърпимост към глутен, в случай че е съпроводена от други признаци на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс

Има директна връзка сред непоносимостта към глутен и хормоналните нарушавания, които могат да зародят като неточен менструален цикъл, внезапни съмнения в тежестта, Постановление на Министерски съвет и нарушавания на съня.

Хормоналните проблеми, породени от непоносимостта към глутен, могат да се усилват неведнъж през пубертета, бременност и менопауза. Имайте поради, че тези признаци се разпознават основно измежду дамите.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът усилва възпалението и пропускливостта на червата. В резултат признаците на сензитивност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, меланхолия, безпокойствие, бодърствуване и отмалялост.

Някои хора с нетърпимост към глутен изпитват нервност и възприятие, че елементарно губят мислите си и имат неприятна централизация.

Според едно изследване, хората с глутенова нетърпимост са по-предразположени към мигрена, в сравнение с други хора. Причините за главоболие въпреки всичко могат да бъдат доста разнообразни. Човек, който е алергичен към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са 2 кожни положения, директно свързани с непоносимостта към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят по ръцете, торса, лицето, дупето, лактите и линията на косата.

Друг признак са отслабените и чупливи нокти. Други кожни раздразнения като мимична екзема могат да алармират за блокиране, провокирано от глутен.

6. Лошо положение на зъбите

При нетърпимост към глутен се нарушава абсорбцията на нужните детайли и минерали в червата. Това се отнася и за калция. Резултатът може да бъде проблеми със зъбите и устната празнина: свръхчувствителност на емайла, кариес на зъбите и рани по лигавицата.

Ако се грижите добре за зъбите си, само че въпреки всичко забележите някои проблеми, това може да бъде породено от потреблението на глутен.

7. Желязодефицитна анемия

Много постоянно целиакията се диагностицира заради анемия поради недостиг на желязо. Симптомита на това заболяване включват понижен размер на кръвта, отмалялост, зной, главоболие, бледа кожа и даже артрит.

Желязото е едва смилаемо, защото при нетърпимост към глутен има нарушаване на усвояването му в червата.

8. Автоимунни болести

Много хора с автоимунни болести имат анамнеза за нетърпимост към глутен. Целиакията е автоимунно заболяване, при което имунната система нападна личните си кафези на червата, откакто глутен влезе в нея.

Проблемът се ускорява от обстоятелството, че това автоимунно заболяване усилва риска от развиване на други автоимунни болести, като автоимунен тиреоидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да лекувате чувствителността към глутен?

1. Изследвайте се! Вашият доктор ще вземе кръвна проба и ще я ревизира за антитела, които нормално участват в кръвта на хора с целиакия. Преди проучването би трябвало да включите глутен в диетата си, защото това ще помогне да се избегнат неточни резултати.

2. Елиминирайте глутена от диетата си. Той се съдържа в:

Пшеница;

Ръж;

Булгур;

Брашно;

Грис;

И в редица други храни.

Винаги проверявайте състава на продукта. Придържайте се към продуктите, на чийто етикет написа „ без глутен “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР