Глупостта очевидно не е нещо ново. Историята е пълна с

...
Глупостта очевидно не е нещо ново. Историята е пълна с
Коментари Харесай

Политико: Мнението на зле информираните и на експертите няма еднаква тежест

Глупостта явно не е нещо ново. Историята е цялостна с идиоти, които правят нелепи неща. Напомням си за това всякога, когато минавам около едно гробище в Югоизточен Лондон, където лежи Робърт Кокинг, британски акварелист, който през 1837 година, на 61-годишна възраст, взема решение да показва изобретения от него парашут, като скочи от балон с парещ въздух на една миля над Гринуич.

Кокинг в никакъв случай преди този момент не е бил в балон с парещ въздух, не е знаел нищо за летенето и структурата на парашутите и не е мислил първо да тества изобретението си - само че е бил толкоз убеден в него, че въпреки всичко скача.

След това естествено той към този момент не рисува никакви акварели. Но не може да се отхвърли, че Кокинг е бил човек, изпреварил времето си.

Големите битки на XX век са били сред комунизма и капитализма, монетаризма и кейнсианството, демократичните полезности и диктатурите. Определящата борба на нашата ера е сред осведомените и гордите невежи. И в последно време побеждават последните.

Включете който и да е новинарски канал. Включете радиото. Заредете обществените си мрежи. Глупостта е станала всеобща. Това е новата мода - и се обрисува в този момент да бъде нейният златен век. Кому са нужни пробни балони с парещ въздух, когато имаш конски транквилизатори, които съгласно теб ще излекуват COVID-19?

Смъртта на Кокинг е ранна проява на резултата на Дънинг-Крюгер - когнитивно отклоняване, което кара хората, които знаят доста малко, да имат вяра, че знаят доста.

" Некомпетентността не кара хората да бъдат дезориентирани, комплицирани или внимателни ", заключават социолозите Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, които разпознават положението. " Вместо това некомпетентните хора постоянно са надарени с неуместна убеденост, подплатена от нещо, което им се коства като познание. "

Те пишат това през 1999 година Подходящо, тъй като през 21-ви век Дънинг-Крюгер е на всички места - и най-много в 24-часовия цикъл на новините и заниманията.

Новините са гладен звяр. Той се нуждае от непрекъснато хранене, а когато нямаш питателните субстанции и витамините на същинските вести, ти остава да се предпазиш от тях с въглехидратите на мненията и хрущялите на възмущението.

През последните 20 години мненията се трансфораха в същински разрастващ се бранш - с цели фаланги от сини отметки за прочитане в обществените мрежи, някогашни политици и провалени артисти, подготвени да застанат пред микрофона и да изкажат някоя недомислена глупава позиция.

В най-хубавите си случаи (като този, който е пред теб, скъпи читателю) мненията хвърлят по този начин нужната светлина върху значими тематики. В най-лошия случай - а той доста постоянно е най-лошият  - големият размер от остроумни, неинформирани " горещи отзиви " основава, както неотдавна се изрази журналистът Дейв Холмс, " тип просветеност, която е неразличима от нелепостта ".

Вземете да вземем за пример Бен Шапиро, любим на американската консервативна десница.

37-годишният Шапиро е политически коментатор от 17-годишна възраст. Автор е на голям брой книги, в това число на книгата " Как да дебатираме с левичари и да ги унищожим ", води всекидневен подкаст, почетен редактор е на Daily Wire и написа за издания като Breitbart, където е основен редактор от 2012 до 2016 година

В консервативните среди Шапиро е възхваляван като интелектуалец и доста се приказва за дипломата му от Харвардския университет по право и впечатляващите му умения за водене на диспути. Шапиро има 3,5 милиона почитатели в Twitter. През 2017 година „ Ню Йорк Таймс “ го назова " философът на готините деца ".

Освен това той има мнение безусловно за всичко, което значи, че много постоянно единственият човек, който в последна сметка " унищожава " (очевидно обичаната му дума), е самият той.

През 2019 година, по време на една от постоянните си обиколки из университетските кампуси, Шапиро съобщи пред публика, че покачването на морското ниво с пет или 10 метра, породено от изменението на климата, не е проблем, тъй като хората по крайбрежието просто " ще продадат домовете си и ще се реалокират ". Същата година той съобщи, че няма потребност от опрощение за робството, защото такова към този момент е имало и то се е " наричало Гражданска война ".

Съвсем неотдавна той съобщи, че Daily Wire ще се " опълчи " на заповедта на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за имунизиране на компании с над 100 чиновници.

И въпреки всичко, в нашата стопанска система, насочена към вниманието, Шапиро към момента не е платил цена за нелепостта си.

За благополучие, има вяра, че вълната на нелепостта е преляла. Върхът ѝ, несъмнено, ще бъде 45-ият президент на Съединените щати. Това, което Буда е за будизма, това, което Маркс е за комунизма, Доналд Тръмп е за веруюто на нелепостта.

По време на четирите си безредни години на власт съвсем не минаваше ден, без Тръмп да каже нещо безсмислено. През 2018 година той разгласи урагана Флорънс за " един от най-влажните, които в миналото сме виждали, от позиция на водата ". През 2019 година той допусна, че по време на Американската революционна война армията на Вашингтон е " превзела летищата " - цели 128 години преди първия полет на братята Райт. В тирада пред Националния републикански конгресен комитет през същата година той твърди, че " шумът [от вятърните мелници] ви предизвиква рак ".

Това щеше да е добра постъпка, единствено в случай че Тръмп не беше водач на най-могъщата страна на Земята - и не беше виновен за здравето на милиони американци по време на пандемията от ковид.

Всъщност в нелепостта има нещо успокояващо. Началното равнище е елементарно. Не е належащо да четете книга - един пост във Фейсбук ще е задоволителен. Инстинктите ви ще бъдат доказани от груповото мислене, предразсъдъците ви - от теоретиците на конспирацията с маркери за прочитане.

Крайният резултат обаче може да бъде сериозен - евентуално даже гибелен. Той може да се прояви под формата на мъже, които щурмуват Капитолия във Вашингтон, или на всеобщи демонстрации на протестиращи против блокирането и имунизациите в Централен Лондон, които имат вяра, че коронавирусът е по виновност на Би Би Си.

В основата на култа към нелепостта стои концепцията, че мнението на зле осведомените би трябвало да има същата тежест като това на специалистите - че антиваксърите би трябвало да бъдат слушани толкоз, колкото и вирусолозите.
 Ухан: Експерти на СЗО ревизират още един пазар за ковид Ухан: Експерти на СЗО ревизират още един пазар за ковид
Експертите от Световната здравна организация ревизират версията за вероятността коронавирусът да се е появил на още един пазар за хран...

Единствената противоотрова против нелепостта е смирението. Аз не знам нищо за футбола - моето мнение за красивата игра не би трябвало да има същата стойност като това на Маркъс Рашфорд или Гарет Саутгейт. Същото важи и за безчет други тематики.

За да сложим завършек на епидемията от нелепост, всички би трябвало да признаем минусите си и да се съгласим дружно, че не можем - и не трябва - да знаем всичко.

Можем или да приемем незнанието си, или да бъдем обречени от него.

……………..

Ото Инглиш, „ Политико “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР