Глоби за недобросъвестни съседи предвиждат промени в Закона за етажната

...
Глоби за недобросъвестни съседи предвиждат промени в Закона за етажната
Коментари Харесай

Собственикът плаща сметки за входа и без да живее там

Глоби за недобросъвестни съседи плануват промени в Закона за етажната благосъстоятелност Кметът организира общо заседание, в случай че няма определен шеф Вписват кучетата в домовата книга За децата до 6 година не се събират такси Всеки нов жител се записва до 15 дни Решения ще се взимат с 51% от гласовете Домоуправителят се регистрира всеки месец
Собствениците на парцели, които не живеят в тях, също ще са длъжни да заплащат разноските за етажната благосъстоятелност. Това плануват промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, импортирани в Народното събрание. Според тях отпада освобождението от разноските за ръководство и за поддържане на общите елементи на лицата, които обитават в етажната благосъстоятелност не повече от 30 дни в границите на една календарна година. Но се резервира наредбата в частта, в която се освобождават от разноски децата, ненавършили 6-годишна възраст. За необитаемите независими обекти се планува възнаграждение на разход в размера, който е избран за един притежател, ползвател или жител, написа pariteni. Според вносителите на измененията, задължението всички притежатели да заплащат такси за общи елементи е по-справедливо, тъй като по този начин няма да се натоварват в допълнение другите съседи и ще предотврати пораждане на напрежение сред живущите в етажната благосъстоятелност, написа в претекстовете.

Всеки притежател или ползвател е задължен в 15-дневен период от покупката на парцела или отдаването му чартърен да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност. Ако настъпи смяна, притежателят или ползвателят е задължен да подаде декларация до управителния съвет (управителя) за регистриране на посочените данни. Декларацията може да бъде подадена на електронния адрес на управителния съвет (управителя). Книгата на етажната благосъстоятелност може да бъде в книжен или в електронен вид под формата на електронен документ, написа още в измененията.
-->
В настрана обособено поле на книгата  председателят на управителния съвет (управителят) вписва подадените данни от всеки притежател или ползвател за притежаваните или за взетите за развъждане животни в съответния независим обект, които се извеждат на публични места, а за кучетата - и номера на ветеринарномедицинския паспорт.

Общото заседание

Общото заседание може да се организира и в разбъркан режим на работа – присъствено и онлайн посредством видеоконференция, гарантираща установяването на самоличността на участващите лица. Участието и гласуването на тези членове се отбелязва в протокола, както и идеалните елементи от етажната благосъстоятелност, които те съставляват, номера на независимия обект, метода, по който са дали своят вот лицата " за, срещу " или „ въздържал се ", и същността на изказванията им.

Ако етажната благосъстоятелност няма определен директорски съвет (управител) и надзорен съвет (контрольор), кметът на общината или региона провежда провеждането на общо заседание за избор на директорски орган и надзорен орган със заповед и назначава такива служебно досега, в който етажната благосъстоятелност не провежда общо заседание за избор на тези органи.

За да бъде улеснен процесът по взимане на решение за осъществяване на главно възобновяване, за осъществяване на главен ремонт и за асимилиране на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безплатна помощ и дотации и/или лични средства или други източници на финансиране,  мнозинството за взимане на тези решения се понижава от 67% идеални елементи от общите елементи на 51 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност.

Предлага се и отпадане на отлагането на общото заседание за идващия ден в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Общото заседание ще се отсрочва единствено с един час и ще се счита за законно колкото и идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност да са показани.

В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на Общото заседание. То ще може да се извърши до 7 дни преди осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф.

Въвежда се ежемесечното обвързване на шефа да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските на етажната благосъстоятелност за месеца. Въвежда се и обвързване за етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет (контрольор) за повишение на сигурността на средствата в етажната благосъстоятелност.

За контролния съвет (контрольора) също е планувано възнаграждение на заплащане, като общото заседание има опция да гласоподава за управителния съвет (управителя) и контролния съвет да не се заплаща заплащане с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец, упражняващ активността по ръководство на етажна благосъстоятелност.

Нови административно-наказателни разпореждания

С измененията се вменява обвързване всеки притежател или ползвател в период до 15 дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката в режим на етажна благосъстоятелност, както и при отдаване на независимия обект чартърен или встъпване в друго правно отношение, допускащо престояване на лица, разнообразни от притежателя в независимия обект, да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. При несъблюдение на това му обвързване, съответният се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице.

Собствена банкова сметка

За да се улеснят вложенията в енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването за групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на Управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.

Професионалните домоуправители

Със законопроекта се регламентира професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания. Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица-търговци по същия, които не могат да бъдат професионални шефове. Всички те ще бъдат вписани в специфична единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и Регистър на етажната благосъстоятелност, съдържащ данни за: сдруженията на притежателите на територията на Република България, както и за управителни препоръки (управители) на етажна благосъстоятелност, указател към Министерство на регионалното развитие и ще получат удостоверяващ документ.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със период на деяние до 5 години, а информацията ще би трябвало да се обновява всякога, когато настъпят нови условия. Ако професионален управител-търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност, е без нужното по този закон уверение за регистрация, се санкционира с имуществена глоба в размер от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 1500 до 2000 лева

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват активността на територията на страната, професионалните домоуправители-търговци ще би трябвало да дават отговор на избрани условия. Част от тях са да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба, да нямат обществени отговорности, като се изключи отговорностите по невлезли в действие актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени отговорности, както и да имат обезпечен административен потенциал от най-малко едно лице, наето по трудов контракт.

За професионалните управители-търговци се вкарва и условие годишно да поддържат застраховка “Професионална отговорност ”, която ще покрива вреди, породени при и във връзка практикуване на активността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР