Глобалното затопляне от мнозина се свързва със суша и пожари,

...
Глобалното затопляне от мнозина се свързва със суша и пожари,
Коментари Харесай

Европа я очакват още по-екстремни климатични явления?

Глобалното стопляне от мнозина се свързва със суша и пожари, само че ново изследване демонстрира, че повече хора ще се сблъскат с проливни дъждове, огромни горещини и тежки последици от тази композиция, оповестява електронното издание Юрикалърт.

С повишение на температурите има по-голяма възможност земните маси да станат по-влажни, в сравнение с по-сухи, предизвестяват учени от китайския Северозападен университет по земеделие и горско стопанство. На базата на данните от изследването си те установяват, че поради климатичните промени едновременните превалявания и жеги ще бъдат по-чести в съпоставяне със сухи и горещи интервали.
При тези условия почвата първо изсъхва, което понижава способността ѝ да всмуква вода. Последващи превалявания по-трудно проникват в пластовете ѝ, водата се стича по повърхността, което способства за наводнения, свлачища и заличаване на реколтата, изясняват специалистите.

" Тези сложни рискови климатични феномени привлякоха доста внимание в последните десетилетия поради непропорционалния напън, който оказват върху селското стопанство, индустрията и екосистемите ", споделя Хайцзян У, откривател от китайския Северозападен университет по земеделие и горско стопанство и водещ създател на изследването, представен от " Труд ".
Научният екип употребява климатични модели, с цел да предвижда нетипични феномени до края на века, в случай че излъчванията на въглероден диоксид продължат да се усилват. Според тях някои райони на света ще станат по-сухи с повишението на температурите - Южна Африка, Амазония и елементи от Европа, само че в много други, в това число в източните елементи на Съединени американски щати, в източните и южните райони на Азия, в Австралия и Централна Африка ще има повече превалявания.

В бъдеще високите равнища на мокрота и горещините са все по-вероятни, тъй като способността на атмосферата да задържа изпарения се усилва с 6-7 % на всеки един градус по Целзий покачване на температурата. Тъй като Земята става все по-топла, в атмосферата ще се задържат повече водни пари, а това значи и повече дъждове. Районите, които евентуално ще бъдат мощно наранени от комбинацията мокрота и горещина, са доста гъсто обитаемоте, предвиждат китайските учени. Според тях тези зони към този момент са податливи на рискове, измежду които свлачища и кални потоци.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР