Глобалното затопляне и резките климатични промени ще доведат до увеличаване

...
Глобалното затопляне и резките климатични промени ще доведат до увеличаване
Коментари Харесай

Броят на мълниите се увеличава заради глобалното затопляне

Глобалното стопляне и внезапните климатични промени ще доведат до увеличение на мълниите с 50 % до края на века, пишат от Асошиейтед прес.

Според проучването, извършено от експерти към калифорнийския университет Бъркли, световното стопляне ще аргументи и други рискови климатични катаклизми.

Учените предвиждат, че до края на този век мълниите ще са се нараснали с 50%, а гръмотевичните стихии ще станат по-интензивни до края на десетилетието. Това ще бъде породено от по-високите температури и мокрота на Земята.

Американските специалисти са взели под внимание разнообразни фактори, измежду които количеството на преваляванията и стопляне на въздуха. Те считат, че мълниите ще се усилват с всеки градуса нагоре по Целзий.

 Климатични Промени

На базата на 11 разнообразни климатични модела, употребявани в проучването, експертите предсказват повишение на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века. Повишаването на температурите се отразява и на честотата на светкавиците.

Тъй като мълниите лишават живота на десетки хора всяка година, чака се и с покачването на броя им да се усили и броят на жертвите.

По-големият брой мълнии ще докара и до повече горски пожари, както и до промени в химическия състав на атмосферата.

„ Понастоящем отчитаме 30 милиона мълнии годишно. До 2100-ата година броят им ще нарасне до 45 милиона годишно " - споделя климатологът и началник на проучването Дейвид Ромпс.

 Торнадо

Картите на климатолозите са посочили, че повишаващите се температури въздействат на броя на мълниите, защото стоплянето на въздуха ще усили количеството на водни изпарения в атмосферата.

Експертите от калифорнийския университет не отхвърлят изцяло теорията, че внезапните климатични аномалии, които следим през последните години, са дело точно на световното стопляне.

Доклад, оповестен по-рано тази година, сигнализира управляващите в Съединени американски щати, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения против световното стопляне, защото сходен интервал ще трансформира страната на неограничените благоприятни условия в буреносно и рисково за живеене място.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР