Глобалният потенциал за инсталиране на соларни паркове върху вода се

...
Глобалният потенциал за инсталиране на соларни паркове върху вода се
Коментари Харесай

Плаващите фотоволтаици тепърва ще набират скорост

Глобалният капацитет за инсталиране на слънчеви паркове върху вода се пресмята на 3-7 теравата

Плаващите слънчеви паркове обезпечават нарастване на добива на сила с до 35,9% за FPV спрямо наземните системи (снимка: Floating Solar)

Плаващите фотоволтаични съоръжения ще стават все по-популярни. Техните преимущества пред наземните слънчеви масиви сигурно оправдават по-високата първична инвестиция. Отскоро към този момент има и индустриални „ стандарти “ за плаващите фотоволтаици.

Неотдавна европейската организация на фотоволтаичната промишленост SolarPower Europe разгласява обширен отчет за провокациите, положението на пазара и вероятностите за развиване на плаващите фотоволтаични съоръжения в Европа и по света. Анализът събира най-хубави практики и опит от дългогодишния опит в създаването на плаващи слънчеви масиви. На тази база асоциацията е изготвила и насоки – самобитен „ стандарт “ – за инсталирането на плаващи слънчеви панели.

Асоциацията сподели, че през 2022 година кумулативният конфигуриран потенциал на плаващите фотоволтаични съоръжения по света е достигнал 5,7 GW. Само Китай съставлява 70% от общия потенциал, следван от Япония, Южна Корея и Европа.

За илюстрация на мащабите, най-голямата плаваща фотоволтаична електроцентрала в Китай „ Ануи Фуянг “ – която проработи през декември 2023 година – е построена в наводнена зона, употребена в миналото за рандеман на въглища, с повърхност от 867 хектара, с общ конфигуриран брутен потенциал от 650 000 KW. Състои се от 1,2 милиона фотоволтаични модула, покриващи повърхност, еквивалентна на размера на 1300 общоприети футболни стадиони. Средното годишно произвеждане на електрическа енергия се чака да доближи 700 милиона kWh.

Но отчетът на европейската слънчева асоциация твърди, че световният плаващ безоблачен капацитет се пресмята на 3-7 TW, като анализаторите на IEA-PVPS правят оценка по-консервативен кумулативен потенциал от 60 GW до 2030 година Най-добрите практики включват двойно потребление на водните повърхности за разполагане на плаващи фотоволтаични системи.

В тази връзка SolarPower Europe приканва за по-добра социална поддръжка и повече европейско финансиране за научни проучвания и нововъведения. Асоциацията сподели, че ще бъде от решаващо значение да се ръководят климатичните рискове и височината на вълните.
още по темата
„ Ръстът на слънчевата сила е невиждан и ние се стремим да реализираме европейската цел от най-малко 750 GW до 2030 година “, сподели Лина Дубина, политически консултант за SolarPower Europe. „ С тези насоки ние демонстрираме по какъв начин плаващите фотоволтаици могат стабилно да допринесат за този напредък, да насърчат построяването на висококачествени планове и да доведат слънчевата сила до нови висоти “.

„ Тъй като 70% от света е затрупан с вода, то проучванията и развиването на FPV на океански платформи отваря нова епоха на слънчевата сила с напредъка на здрави плаващи структури “, споделя Раманан Чидамбарам Джаяраж – началник на интернационален екип от учени, който неотдавна направи преглед на технологиите за създаване на плаващи фотоволтаични централи.

„ Трябва обаче да се означи, че океаните не са безусловно спокойни води – суровите океански течения могат да съставляват съществени провокации за FPV структурите. Следователно напъните за научноизследователска и развойна активност, ориентирани към този проблем, са от решаващо значение “, добавя той.

Изследователите означават, че резултатите от прегледаните изследвания допускат, че увеличеният потенциал за произвеждане на сила от FPV може да докара до понижаване с до 85% на изравнените разноски за сила (LCOE) спрямо наземните фотоволтаични системи, макар по-високата първична финансова инвестиция. Данните, събрани от литературата, демонстрират евентуални нараствания на добива на сила до 35,9% за FPV спрямо стандартните системи.

Изследователите акцентират няколко фактора, които въздействат върху способността за реализиране на тази оптималната продуктивност, в това число равнищата на слънчевата радиация, наклонът на панелите, температура и най-много охлаждащ резултат на водата за панелите.

„ Въз основа на цялостния обзор, обхващащ интервала от 2013 година до 2022 година, поредно е демонстрирано, че плаващите фотоволтаични системи превъзхождат стандартните наземни слънчеви фотоволтаични системи при идентични други условия условия “, заключават учените.

Освен това те подчертаха, че FPV, интегриран с водноелектрически язовири, „ освен усилва оптимално производството на възобновима сила, само че също по този начин се възползва от съществуващата инфраструктура, евентуално революционизирайки енергийния пейзаж “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР