Глобалният недостиг на чипове върви от лошо към по-лошо, след

...
Глобалният недостиг на чипове върви от лошо към по-лошо, след
Коментари Харесай

Автомобилната индустрия на път да катастрофира

Глобалният дефицит на чипове върви от неприятно към по-лошо, откакто водещи автомобилни компании от три континента се причислиха към софтуерните колоси Apple и Samsung Electronics, обявявайки съкращения на производството и евентуални загуби за милиарди поради рецесията, написа Питър Верко за Блумбърг.

В рамките единствено на 12 часа Honda заяви, че ще приключи производството в три свои завода в Япония в границите на пет до шест месеца, BMW разгласи преустановяване на работата във фабриките си в Германия и Англия, а Ford намали прогнозата си за облагата за 2021 година и уточни, че недостигът може да докара до спад на половина на продукцията през втората половина на годината. Автомобилните производители чакат рецесията с полупроводниците да им коства доходи от десетки милиарди през тази година.

Сега даже фирмите, спечелили от внезапният растеж на търсенето на смарт телефони, преносими компютри и други електронни устройства по време на пандемията, са изправени пред сложна обстановка, откакто самите те способстваха за нейното основаване. След рекордния финансов доклад на Apple за тримесечието, основният финансовият шеф на компанията Лука Маестри предизвести, че проблемите с доставките на полупроводници се отразяват отрицателно на продажбите на iPad и Mac- два продукта, които бяха обект на необикновен интерес от хората, принудени да останат по домовете си поради пандемията. По думите на Маестри дефицита ще изтрие сред 3 и 4 милиарда $ от приходите на компанията за третото фискално тримесечие.

„ Води се същинска битка. Трябва да поддържате всекидневен контакт с доставчиците си, с цел да се сигурни, че сте значими за тях “, разяснява в изявление за телевизия Блумбърг основният изпълнителен шеф на Nokia Пека Лундмарк.

„ Когато на пазара има дефицит, от основно значение е какъв брой значима роля играете в по-голямата картина, какъв брой положителни са връзките ви и по какъв начин управлявате упованията “, добави той.

Предупрежденията се отразиха и на днешната търговия на тържищата, като европейският авто показател SXAP се намали с 2% към 14:30 часа българско време.

В същото време доставчиците на полупроводници регистрират рекордни продажби и дават обещание да влагат милиарди в увеличението на своя потенциал. Най-големият снабдител на чипове за смарт телефони в света Qualcomm съобщи, че търсенето на мобилни устройства се завръща, защото в доста страни се разхлабват ограниченията против разпространяването на ковид.

STMicroelectronics NV, който е основен снабдител на чипове за автомобилния бранш, регистрира 280-процентов растеж на облагата в отдела си за работа с автомобилните компании. Според главеният изпълнителен шеф на компанията Жан-Марк Шери този резултат се дължи на въвеждането на от ден на ден цифрови функционалности в промишлеността, което усилва потребността от чипове.

Samsung, който е по едно и също време водещ производител и консуматор на микропроцесори, съобщи в четвъртък, че дефицитът на съставни елементи ще способства за спад в приходите и облагата за това тримесечие на мобилната дивизия на компанията, която стои зад смарт телефоните от линията Galaxy.

Недостигът на чипове принуди цялата автомобилна промишленост да понижи производството, като единствено предходната седмица Jaguar Land Rover, Volvo и Mitsubishi оповестиха краткотрайно преустановяване на производството.

„ Второто тримесечие ще бъде по-лошо от първото за производителите на коли “, разяснява Сон Сън-йе анализатор от Hana Daetoo Securities в Сеул. „ Кризата с чиповете може да продължи по-дълго, може би даже през идната година “, добави той.

Все още чакаме

Времето сред поръчката и доставката на полупроводници става все по-дълго.

Отвъд Apple, чиито високи условия и нападателно търсене нормално слагат компанията в предните редици за доставки, дефицита на микропроцесори заплаша да задуши по този начин или другояче нежното възобновяване на пазара за смарт телефони. Световните доставки са нарастнали с 27% до 347 млн. през първото тримесечие на годината – подкрепени от множеството нови модели и бързото икономическо възобновяване на Китай. Кризата с доставките обаче може да забави темпото на напредък през останалата част на годината.

„ COVID-19 продължава да е рисков фактор, само че пандемията към този момент не е учредената спънка “, разяснява Бен Стантън от Canalys Research. „ Доставките на основни съставни елементи, най-много чипове, се трансформира в съществена причина за терзания, що се отнася до доставките на смарт телефони през идните тримесечия “, разяснява той.

Във Ford неналичието на чипове евентуално ще докара до спад производството с 1,1 млн. автомобила през тази година, съобщи основния финансов шеф на компанията Джон Лоулър. Това може да коства на компанията 2,5 милиарда $.

Тази седмица изпълнителният шеф на Tesla. Илон Мъск назова дефицита на чипове „ голям проблем “.

NXP Semiconductors NV съобщи, че чака доставките да бъдат белязани от усложнения през цялата година и предизвести, че рецесията може да продължи и през 2022 година

„ Има прекалено много несигурности по отношение на това по кое време ще се подобрят доставките на чипове, което затруднява производителите на коли “, разяснява Лий Хан-джун, анализатор в KTB Investment & Securities Co. в Сеул. „ Производителите на полупроводници в действителност не смятат автомобилната промишленост за един от основните с клиенти, което слага фирмите от бранша в доста по-трудна позиция при подсигуряването на доставки “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР