Глобалният икономически растеж се забавя повече, отколкото беше прогнозирано преди

...
Глобалният икономически растеж се забавя повече, отколкото беше прогнозирано преди
Коментари Харесай

ОИСР: Енергийната и инфлационната кризи рискуват да тласнат водещите икономики в рецесия

Глобалният стопански напредък се забавя повече, в сравнение с беше планувано преди няколко месеца след началото на нашествието на Русия в Украйна, защото енергийните и инфлационните рецесии рискуват да прераснат в рецесии в огромните международни стопански системи, показват последни прогнози на Организацията за икономическо съдействие и развиване, оповестени в понеделник.

Въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и раз продължава да чака, че световният напредък през тази година се чака да бъде от 3 на 100, организацията към този момент предвижда закъснение на икономическата агресия до 2,2% през 2023 година, вместо до 2,8%, съгласно прогнозата през юни.

В новите си прогнози организацията със седалище в Париж е изключително скептичен по отношение на вероятностите в Европа, която е най-пряко изложената стопанска система от отрицателните последствия от войната на Русия в Украйна.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че икономическият напредък на еврозоната ще се забави от 3,1% тази година до едвам 0,3% през 2023 година, което допуска, че единният валутен блок ще прекара най-малко част от идната година в така наречен техническа криза (поне две следващи тримесечия на стесняване на БВП).

Това съставлява фрапантно намаляване по отношение на последната икономическа вероятност на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от юни, когато предвиждаше, че стопанската система на еврозоната да нарасне с 1,6% през 2023 година

Новата прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е изключително мрачна по отношение на Германия, която към момента е мощно подвластна от съветския газ, като организацията предвижда, че немският Брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,7% през идната година при юнска оценка за напредък от 1,7 на 100.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз производството в международен проект през идната година ще бъде с 2,8 трлн. $ по-ниско от това, което беше планувано преди Русия да нападна Украйна. Подобно стесняване на международната стопанска система се равнява на размера на френската стопанска система, оповестява БНР.

" Глобалната стопанска система загуби инерция вследствие на непровокираната, неоправдана и противозаконна нападателна война на Русия против Украйна. Ръстът на Брутният вътрешен продукт е спрял в доста стопански системи и икономическите индикатори сочат дълготрайно закъснение ", разяснява генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман, представен от Ройтерс.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин предизвести, че по-нататъшните спирания на енергийните доставки ще обиден растежа и ще усилят инфлацията, изключително в Европа, където икономическата интензивност може да отслабне с още 1,25%, а инфлацията да се увеличи с 1,5% в допълнение, тласкайки доста страни в криза за цялата 2023 година

Въпреки че са надалеч по-малко подвластни от вноса на сила от Европа, Съединените щати също се чака да отбележат икономическо закъснение, защото Федералният запас покачва внезапно лихвените проценти, с цел да се оправи с инфлацията. Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че растежът на най-голямата стопанска система в света ще се забави от 1,5% през тази година до едвам 0,5% през идната година - внезапно намаляване по отношение на прогнозите от юни за повишаване на американския Брутният вътрешен продукт с 2,5% през 2022 година и с 1,2% през 2023 година

Междувременно строгите ограничения в Китай за надзор на разпространяването на Covid-19 тази година допускат, че растежът на втората по мощ международна стопанска система стопанската система ще се забави до 3,2% тази година (спрямо юнска оценка за 4,7%), след което едва да се форсира до 4,7% през 2023 година (при юнска прогноза за напредък от 4,9%).

Въпреки бързото утежняване на вероятностите за огромните стопански системи, Организацията за икономическо сътрудничество и раз счита, че са нужни по-нататъшни покачвания на лихвените проценти за битка с инфлацията, като основаната в Париж организация предвижда, че лихвите на множеството огромни централни банки ще надвишават 4% през идната година.

Тъй като доста държавни управления усилват пакетите в помощ на семействата и бизнеса да се оправят с високата инфлация, Организацията за икономическо сътрудничество и раз сподели, че сходни ограничения би трябвало да са ориентирани към най-нуждаещите се и да бъдат краткотрайни, с цел да понижат държавните разноски и да не натоварват в допълнение така и така растящата задължения след коронавирусната пандемия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР