Глобалните военни разходи са нараснали със 7% до 2,43 трилиона

...
Глобалните военни разходи са нараснали със 7% до 2,43 трилиона
Коментари Харесай

Рязък скок в разходите за отбрана по света - нараснали са със 7 %

Глобалните военни разноски са нарастнали със 7% до 2,43 трилиона $ през 2023 година - най-рязкото годишно нарастване от 2009 година насам, защото обстановката с интернационалните мир и сигурност се утежнява, заяви през днешния ден водещият мозъчен концерн Стокхолмски интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ).  Според него Съединени американски щати, Китай и Русия са създали най-големи военни разноски предходната година.
 
Нан Тиан, водещ откривател на програмата на СИПРИ за военни разноски и оръжейна продукция, съобщи, че " страните слагат приоритет върху военната мощ, само че са застрашени от нахлуване в серпантина на деяние и противопоставяне на фона на все по-нестабилния геополитически пейзаж и конюнктура в сигурността ".
 
Институтът показва, че Русия е нараснала разноските си с 24% до почти 109 милиарда $, а Украйна е повишила разноските си с 51% и е получила минимум 35 милиарда $ военна помощ от други страни.
 
" Тази помощ и личните военни разноски на Украйна взети дружно са равни на почти 91% от съветските разноски ", отбелязва СИПРИ.
 
На страните членки на НАТО се падат 55% от международните разноски, сочат данните на института. " Последните две години война в Украйна трансформираха радикално вероятността за сигурност на европейските страни членки на НАТО ", сподели откривателят от СИПРИ Лоренцо Скарацато.
 
Според него " тази смяна във възприемането на заканите се отразява в увеличението на каузи от Брутният вътрешен продукт, предопределен за военни разноски, като задачата на НАТО от 2% от ден на ден се преглежда като база, а не предел, който би трябвало да бъда доближат ", добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР