Глобалните вериги за доставки са изправени пред сериозни спънки в

...
Глобалните вериги за доставки са изправени пред сериозни спънки в
Коментари Харесай

Какво означават нападенията в Червено море за световната търговия?

Глобалните вериги за доставки са изправени пред съществени пречки вследствие на това, че най-големите корабни компании в света отклоняват пътуванията си надалеч от Червено море. Атаките на бунтовниците хути в Йемен против търговски кораби доведоха до това, че доста компании взеха решение да избегнат един от най-натоварените морски пътища в света, написа в разбор Би Би Си. 

Групировката Хути разгласи поддръжката си за Хамас и съобщи, че е ориентирана към кораби, пътуващи за Израел, макар че не е ясно дали всички плавателни съдове, които са били атакувани, в действителност са се насочили натам. Съединени американски щати и Обединеното кралство решоха да отговорят на нападенията с удари в Йемен.

Какво се случи?

Хутите ускориха офанзивите си от началото на войната сред Израел и Хамас през октомври. Групировката, която е подкрепяна от Иран, употребява дронове и ракети против задгранични кораби, пренасящи артикули през протока Баб ал Мандаб - канал с широчина 20 благи, който разделя Еритрея и Джибути от африканската страна и Йемен от Арабския полуостров.

Корабите нормално поемат по този маршрут от юг, с цел да стигнат до по-северната част на Суецкия канал. Поради офанзивите и опасността от бъдещи набези, някои от най-големите корабни компании в света, в това число Mediterranean Shipping Company и Maersk, отклониха корабите си по доста по-дълъг маршрут - към африканския нос „ Добра вяра “ и по-късно нагоре по западната страна на континента. „ Бритиш Петролиум “ също спря всички доставки на нефт през Червено море, обвинявайки „ влошаващата се обстановка със сигурността “. По-дългите пътувания прибавят най-малко 10 дни към времето за доставка и костват на фирмите милиони долари.

Защо този транспортен маршрут е толкоз значим?

Всеки транспортен съд, преминаващ през Суецкия канал към или от Индийския океан, би трябвало да премине през протока Баб ал Мандаб и Червено море. Суецкият канал е най-бързият морски път сред Азия и Европа и е изключително значим за превозването на нефт и полутечен природен газ (LNG). Около девет милиона барела нефт дневно са били транспортирани през Суецкия канал през първата половина на 2023 година, съгласно компанията за разбор на товари Vortexa.

Анализатори от S&P Global Market Intelligence споделиха, че близо 15% от стоките, импортирани в Европа, Близкия изток и Северна Африка, са били изпратени от Азия и Персийския залив по море. Това включва 21,5% от рафинирания нефт и повече от 13% от суровия. Но не става въпрос единствено за петрола. Контейнерните кораби транспортират всевъзможни потребителски артикули, които са в магазините, в това число тв приемници, облекла, маратонки и спортно съоръжение.

Какво е въздействието върху потребителите?

Неизбежно е веригите за доставки да бъдат наранени заради отклоняването на кораби от Червено море, само че потребителските артикули „ ще бъдат изправени пред най-голямо тестване “, съгласно Крис Роджърс, началник на проучването на веригата за доставки в S&P Global Market Intelligence.  Може да се чакат закъснения на доставките на артикули точно поради тези спомагателни към 3500 морски благи.

Мебелният колос Ikea и английският търговец на дребно Next предизвестиха, че доставките на артикули може да бъдат забавени, в случай че спирането на доставките продължи.

Tesla спря производството в единствената си европейска фабрика за електрически коли.

Допълнителното разстояние също коства повече на фирмите. Според съветниците по веригата за доставки Drewry цената за потребление на 40-футов резервоар се е повишила с 15% през последната седмица. Тези спомагателни разноски могат да бъдат трансферирани от бизнеса на клиентите.

Въпреки това цените за контейнери към момента са надалеч под равнищата, следени през 2021 година, когато таксите за транспорт скочиха в сходство с търсенето, защото рестриктивните мерки на Covid бяха облекчени.

Съществуват и опасения, че спирането може да увеличи цените на петрола.

Повишаването на цените на черното злато, основна съставна част в автомобилното гориво, може да докара до по-високи цени и по-висока инфлация.

Крис Роджърс споделя, че превозването на артикули с железопътен превоз пък ще изисква „ секване на Русия “, която е под стопански наказания заради нахлуването в Украйна, до момента в който „ транспортът с камиони от Персийския залив до Израел може да компенсира единствено към 3% от корабоплаването “.

Какво се направи в отговор?

Съединени американски щати започнаха интернационална военноморска интервенция през декември, с цел да се опитат да защитят корабите по маршрута на Червено море. Към тази интервенция се причислиха страни, в това число Обединеното кралство, Канада, Франция, Бахрейн, Норвегия и Испания, само че някои корабни компании останаха неохотни да стартират още веднъж да употребяват маршрута.

Maersk възобнови доставките през Червено море за малко след въвеждането на интервенцията по сигурност, само че още веднъж спря плаванията, откакто един от контейнерните кораби беше нападнат.

Военноморските сили на Съединени американски щати и Обединеното кралство в Червено море към този момент нанесоха удари против цели на бунтовниците Хути в Йемен.

„ Тези целенасочени удари са ясно обръщение, че Съединените щати и нашите сътрудници няма да толерират офанзиви или да разрешат на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР