Глобалните пазари на ориз може да попаднат под допълнително напрежение,

...
Глобалните пазари на ориз може да попаднат под допълнително напрежение,
Коментари Харесай

Цените на ориза може да скочат още заради наводнения в Китай

Глобалните пазари на ориз може да попаднат под в допълнение напрежение, защото водещият международен производител –  Китай – се бори с проливни дъждове и наводнения.

Проливен дъжд в североизточния район на Китай, произвеждащ зърно, който ще понижи добивите, евентуално ще окаже прогресивен напън върху към този момент високите световни цени на ориза “, сподели Fitch Ratings в неотдавнашен отчет.

Китай е най-големият производител на ориз в света, а равнищата на предизвестие за наводнения бяха нараснали за три провинции, които съставляват 23% от производството на ориз в страната: Вътрешна Монголия, Дзилин и Хейлундзян.

Втората по величина стопанска система в света беше наводнена от опустошителни наводнения през последните седмици. Тайфунът Доксури е една от най-лошите стихии, връхлитали Северен Китай от години, а столицата Пекин беше наранена от най-обилните превалявания за последните 140 години.

Fitch уточни, че доста основни региони за произвеждане на ориз в тези три провинции са били наранени от проливни дъждове и се приготвят да се изправят пред „ нов потоп, до момента в който тайфунът Ханун се придвижва на север “.

Заради наводнените полета ще намалеят добивите за годината, се показва в отчета на Fitch, макар че цялостният размер на вредите към момента не е явен.

Това ще увеличи вътрешните цени на ориза в Китай и евентуално ще докара до по-висок импорт през второто полугодие на 2023 година, с цел да компенсира отчасти евентуалната загуба на рандеман “, сподели компанията за кредитен рейтинг, добавяйки, че страната може да се наложи да внесе повече ориз, в случай че личните ѝ реколти са незадоволителни и че може да докара до още по-високи международни цени на ориза.

Глобалните цени на ориза се покачиха до най-високото си равнище от близо 12 години, съгласно показателя на Организацията по издръжка и земеделие.

Други наблюдаващи на пазара предвиждат идни по-високи цени на ориза, откакто Индия забрани износа на бял ориз без басмати предишния месец, а Тайланд прикани фермерите да засаждат по-малко ориз в опит да спестят вода вследствие на ниските превалявания.

Индия, която съставлява повече от 40% от международната търговия с ориз, забрани износа на бял ориз без басмати на 20 юли, защото държавното управление искаше да се оправи с растящите вътрешни цени на храните.

Цените на ориза се движат на десетилетни върхове при към 16 $ за тегло (cwt).

В допълнение към ориза, отчетът на Fitch също цитира царевицата и соята измежду главните култури, отглеждани във Вътрешна Монголия, Дзилин и Хейлундзян, които ще бъдат наранени от наводненията. Очаква се Китай да внася повече тази година спрямо предходната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР