Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19)

...
Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19)
Коментари Харесай

Новини за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия тип ковид (известен и като COVID-19) като се изключи че завари импровизирано човечеството, даде мощен подтик на сериозна дезинформационна акция. Дали ще прочетете публикация от подозрителен източник за медикаменти, които вредят на организма, или ще започнете да търсите с “карта ” на 5G базовите станции в София, каквито в действителност няма, или може би ще се просълзите от „ жеста “ на някоя известна международна фигура, „ дарила “ хотелите си, с цел да се трансформират те в пансиони за заболели, няма изключително значение за разпространителите на лъжи. Целта на подправената вест е да ви разколебае, да ви накара да я споделите или просто да я разкажете на ваш непосредствен. В условия на световен стрес, в който незнайните са толкоз доста, неистините зреят на отлична почва, заигравайки се с тревогата на обществата.
Тази зловредна наклонност не ни подминава и през днешния ден, когато придвижването на повече от милиард и половина души е лимитирано поради над 480 000 инфектирани и повече от 22 000 умряли в резултат на COVID-19 по данни на Световната здравна организация (СЗО). В условия, в които публичното мнение може да бъде доста елементарно подведено, е добре постоянно да си даваме сметка кой приказва, за какво този материал е оповестен, задоволително меродавен ли е източникът на дадена информация, има ли по какъв начин да се ревизира истина ли е едно изказване, от кое място идва то и така нататък
Наскоро, вътрешен отчет на Европейския съюз, представен от авторитетното английско издание The Financial Times, разкри, че съветски проправителствени медии са осъществили „ сериозна дезинформационна акция “, с цел да задълбочат рецесията към пандемията от COVID-19 в западните страни, като разрушат доверието в незабавните ограничения, предприемани от управляващите. Нещо повече, чиновници на американското държавно управление, представени от организация France Presse, са заподозрели Москва, че популяризира подправени вести за ковид посредством хиляди профили в обществените мрежи, които разгласяват информация в поддръжка на теорията на конспирацията, че Вашингтон стои зад епидемията, тръгнала от китайския град Ухан. Кремъл отхвърля обвиняванията.
Понякога обаче (и може би даже по-често, в сравнение с предполагаме), подправените вести се появяват по напълно прозаична причина - сензационното, плашещо и провокиращо заглавие просто желае да ни води към уеб страница, на който с изключение на противоречивия текст, ще открием и десетки рекламни известия и банери. Кликването на тях - инцидентно или умишлено, носи доходи на основателите на уеб страницата и това е точно задачата им, а не да осведомят или оказват помощ на потребителите. В други случаи, задачата е устройството на потребителя, подведен от “новината ”, да бъде инфектирано със злотворен програмен продукт, който да извлече от него персонални данни с всички произлизащи от това последици.
Независимо от претекстовете на разпространителите на подправени вести, във всички случаи сред тях има нещо общо и то е, че задачата им е доста друга от това да осведоми, сигнализира или защищити от нещо потребителя.
Има и различен проблем - развенчаването на подправени вести и тяхното оборване лишава доста време, запаси и старания от страна на институции, медии и специалисти, които могат да бъдат ориентирани другаде. 
Как стоят обаче нещата съответно и с ковид? Нека проследим някои открояващи се трендове.


На СЗО и Европейската организация по медикаментите (ЕМА) да вземем за пример им се наложи да опровергават подправената вест за лекарствения артикул ибупрофен. Според двете институции няма потвърдени научни данни, свързващи потреблението на ибупрофен без рецепта, с утежняването на признаците от ковид.
Нещо повече, на фона на популяризираните опасения по отношение на успеваемостта на един или различен медикамент, в Европа започнаха клиничните проби на пробни медикаменти за лекуване на COVID-19 при хиляди пациенти. Част от тестванията е и лекарството хидрохлорохин, употребявано за лекуване на малария, а информацията заяви авторитетното европейско издание Еuronews.
Тестовете ще включват 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Англия, Франция и Испания, като изследванията започнаха първо във Франция, където по-рано медикаментите бяха изпитани при 800 пациенти. Става ясно, че медикаментите, иято успеваемост ще бъде изпитана са антивирусните препарати ремдесивир (по-рано употребен в битката с еболата), ритонавир/лопинавир (използван против ХИВ) и хидрохлорохин. СЗО все пак още веднъж предизвести държавните управления да бъдат деликатни и да не се доверяват на нетествани артикули.

Това безспорно бе една от най-тиражираните вести за новия вирус, която се популяризира в необятна степен в съвсем всички страни по света. Обвързвайки разгара на икономическата война сред Съединени американски щати и Китай, редица съветски издания означават, че по този начин посредством дейности на американското Централно разузнавателно управление на САЩ, Вашингтон се стреми да дестабилизира стопанската система на Поднебесната империя. Твърди се също, че новият вариант е бил особено създаден в американските лаборатории като биологично оръжие.
Държавният департамент на Съединени американски щати осъди осведомителните офанзиви като настоящият помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Филип Рийкър разяснява следното: „ Целта на Русия е да всее разкол и да подкопае доверието в американските институции и съдружниците ни от вътрешната страна, в това число и посредством прикрити и принуждаващи към зловредни дейности акции “. Припомняме, че основаната в Женева централа на Световната здравна организация също разяснява, че COVID-19 има скотски генезис, като за огнище на болестта остава да се смята животинския пазар в китайския град Ухан.

Нито витамин С, нито маски, нито хотели
Отново СЗО сигнализира, че все още не може да се каже, че има медикамент, който съумява да се оправи със болестта. Това идва на фона на обстоятелството, че доста хора по света купуват имуностимуланти, основани на витамин С. Освен това изчерпаните в аптечната мрежа медицински маски не се изключително ефикасни в предпазването на незаболели хора. Това изказване неведнъж се преповтаря и от българската здравна общественост. Маските обаче са нужни на медицинските служащи, които лекуват болни с вируса. Последните също е добре да носят такива защитни средства – най-много, с цел да понижат риска от това да заразят други хора. 
Като „ отличен образец “ за подправена вест по тематиката бе и информацията, че звездата Кристиано Роналдо дава хотелите си за заболели от ковид. Да, доста хора останаха възхитени в обществените мрежи от „ трогателния жест “, само че той се оказа безспорна неистина.

В дните на изключително състояние не остана човек в България, който да не разбра, че отговорни за разпространяването на COVID-19 са мрежите от пето потомство (5G). Безименни учени следят несъществуващи връзки сред 5G и ковид, разполагаем се появиха “карти ” на мобилните мрежите с акцент върху 5G в най-засегнатите от заболяването места в света, измежду които и София, a информацията за прекъсване на 5G мрежите в Китай и Южна Корея сякаш поддържаше тези тези.

Няма 5G мрежи нито в София, нито където и да е в България и това е реалност, който може елементарно да се ревизира - както с търсене в интернет, по този начин и с телефонно позвъняване до Комисията за контролиране на известията или до който и да било от телеком операторите у нас. Въпросът тогава е каква е “картата ”, на която имат вяра толкоз доста хора и кой е нейният създател?
А 5G мрежaта в Китай въобще не е серпантина, а дори в противен случай. Само преди два дни Китайското министерство на индустрията и осведомителните технологии разгласи, че ще поддържа телекомуникационните оператори за увеличение на независимото покритие и потенциал на 5G мрежата след забавянето на развиването ѝ поради ковид епидемията. Министерството инструктира телекомуникационните компании да ускорят закупуването на съоръжение и проектирането, с цел да оказват помощ за понижаване на въздействието на епидемията. Тази информация също е елементарно налична в интернет.
В идващите наши материали по тематиката ще ви срещнем и за какво новото потомство на 5G мрежите няма нищо общо с разпространяването на коронавирусната зараза по света и за какво е значимо да не стопираме развиването на технологиите на база персонални страхове и дезинформация. Останете осведомени, само че от сигурни източници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР