Глобалната надпревара за построяването на най-високия дървен небостъргач е в

...
Глобалната надпревара за построяването на най-високия дървен небостъргач е в
Коментари Харесай

Шведска фирма строи най-големия дървен град в света

Глобалната конкуренция за построяването на най-високия дървен небостъргач е в разгара си. Преди върхът се държеше от Mjostarnet - 85-метрова кула на брега на езерото Мьоса в Норвегия, която разполага с жилища, хотел и плувен басейн. Титлата ѝ обаче беше отнета от 87-метровата структура Ascent, издигната в Уисконсин, Съединени американски щати през юли 2022 г. 

И тя обаче на собствен ред ще бъде сложена в сянката на други здания, които са планувани за в бъдеще, като 90-метровата дървена кула в Онтарио и друга, 100-метрова, в Швейцария. 

Тази седмица обаче шведска компания разгласи, че се заема с друг тип връх. Тя разкри проекти за създаване на най-големия дървен град в света, написа The Economist. 

Stockholm Wood City ще бъде издигнат в Сикла, регион в южната част на шведската столица. Строителството на обекта от 250 000 квадратни метра ще стартира през 2025 година Когато бъде приключен 10 години по-късно, той ще съдържа 2000 жилища и 7000 офиса, а също и заведения за хранене и магазини. Проектът на стойност 12 милиарда крони (1.4 милиарда долара) се управлява от шведската компания за градско развиване Atrium Ljungberg.

Чрез потреблението на дървен материал компанията се надява да понижи въглеродния отпечатък на плана с до 40%, в съпоставяне със строителството от бетон и стомана, означават от компанията. Дървото е резистентен материал, който може да бъде създаден от възобновими гори, които Швеция има в обилие. Когато се употребява за строителство, той блокира въглерода, който дърветата са абсорбирали от атмосферата, до момента в който порастват. 
   View this post on Instagram

Както при други съвременни строителни планове, употребяващи дървен материал, Wood City въпреки всичко ще употребява малко бетон и стомана тук-там като основите, само че общите количества ще бъдат доста понижени. Тъй като дървените здания са доста по-леки, основите им могат да бъдат по-малки.

Шведският план, по сходство на съществуващите дървени небостъргачи, ще употребява огромни сглобяеми секции, направени от по този начин наречения " планиран дървен материал ". Вместо елементарна дървесина, ПДЧ или шперплат, инженерният дървен материал е композит, в който пластовете дърво са ламинирани дружно по характерен метод. 

Отделните съставни елементи на постройката, като подове, стени, напречни скоби и греди могат да бъдат създадени във фабрика, където допуските са по-фини и контролът на качеството по-висок, в сравнение с строителната площадка. Използването на авансово направени секции понижава потреблението на първични материали и разрешава строителството да се случи по-бързо.

Безопасни ли са дървените здания? 

Едно от преимуществата на дървените структури е, че строителството няма да е толкоз шумно, колкото при строителството с бетон и тухли. Това прави дървените здания изключително подобаващи за градско преустрояване, защото е по-малко евентуално тяхното слагане да нервира съседите. Освен това то би трябвало да е печелившо, пишат от Darik Bussines Review. Atrium Ljungberg търси възвръщаемост на инвестицията от 20% или повече. 

Най-голямото безпокойствие на множеството хора по отношение на дървените здания е рискът от пожар. Сградите в Wood City ще бъдат снабдени с няколко системи за противопожарна отбрана, като автоматизирани кранове за вода и огнеустойчиви пластове - същите, които се конфигурират и в бетонните или тухлените структури.

Освен това, съгласно учените, инженерната дървесина е извънредно устойчива на огън. За да получат позволение за построяването на Ascent в Уисконсин, строителите са минали проби от горската работа на Съединени американски щати върху употребяваните ламинирани дървени колони. След като е открито, че е доста мъчно да бъдат запалени, колоните са получили образцов тричасов рейтинг за огнеустойчивост, тъй като резервират своята структурна целокупност.

Без непрекъснат източник на топлота овъгляването на външния пласт на огромно парче дървен материал пази структурата от вътрешната страна. Много от огромните градски пожари в предишното, като Големия пожар в Лондон през 1666 година, са били подхранвани най-вече от дребни елементи от дървен материал, настоящи като подпалки. Така че, когато става въпрос за строителство от дърво, най-добре е да се мисли огромно, споделят инженерите. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР