Глоба от 3000 до 15 000 лв. предвижда законът за

...
Глоба от 3000 до 15 000 лв. предвижда законът за
Коментари Харесай

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

Глоба от 3000 до 15 000 лева планува законът за нарушавания, свързани с безплатното прилагане на обществен административен запас по време на предизборна акция.

Това е едно от обвиняванията, които Българска социалистическа партия във Велико Търново насочва към премиера.

Преди седмица социалистите алармираха ОИК, че в работно време Борисов, в качеството му на министър-председател, пътува с претендента за кмет на града от ГЕРБ Даниел Панов.

Те обикалят обекти и излъчват онлайн във фейсбук, което може да е нарушаване на Изборния кодекс в частта за рестриктивните мерки за предизборната пропаганда, заподозряха от Българска социалистическа партия.

ОИК във Велико Търново обаче е постановила, че нарушавания няма, тъй като профилът на Борисов във фейсбук не бил медийна услуга по смисъла на закона, откъдето следвало, че непозволена пропаганда няма.

В решението не е отразено разискване на останалите условия, като използването на длъжностен автомобил гратис за пропаганда.

Българска социалистическа партия, АБВ и " Движение 21 " апелират пред ЦИК, която очевидно счита претекстовете им за основателни и връща решението на ОИК.

" Решението на ОИК във Велико Търново е незаконосъобразно, защото разпространяването на записа на беседата на министър-председателя с претендента за кмет на Велико Търново е осъществено освен в обществената мрежа фейсбук, само че и от доста други медии. Прилага и доказателства за това. Моли за анулация на атакуваното решение като незаконосъобразно. Централната изборна комисия, откакто се срещна с всяко едно от приложените към преписката доказателства и с всичките в целокупност, намира жалбата за позволена, подадена в период и от лице с юридически интерес, а всъщност за основателна ", написа в решението на ЦИК. Преписката е върната в локалната изборна комисия и се желае ново изговаряне, което да бъде съобразено с причините на ЦИК.

Борисов не е спирал обиколките си в страната, както и предизборното рязане на лентички.

Председателят на ГЕРБ нормално е придружаван от съпартийци, които са мераклии за кметски мандат.

Междувременно ръководителят на ЦИК Стефка Стоева изясни в радиоинтервю, че до комисията са подадени 69 сигнала и са заведени 230 тъжби, свързани с регистрацията на претенденти, с нарушавания в предизборната акция и с неизпълнението на съглашението сред Българска национална телевизия и партиите.

По думите й ЦИК е подготвена за локалните избори, а този път образованието на членовете на комисии е било извънредно съществено. Стоева чака в изборния ден да има проблеми и нарушавания, само че не от такова естество, че да касират вота.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР