Гледката на препълнените боклукчийски кофи, заринати с купчини отпадъци и

...
Гледката на препълнените боклукчийски кофи, заринати с купчини отпадъци и
Коментари Харесай

Технологиите, които ще направят Югоизточна България още по-дигитална

Гледката на препълнените боклукчийски кофи, заринати с купчини боклуци и разнасящи зловоние в продължение на дни, дълги години беше неизменима част от обществената среда в България. Благодарение на технологиите вид " интелигентен град " и така наречен интернет на нещата този фундаментален проблем на градоустройството у нас последователно стартира да се взема решение. Добър образец в тази посока е Югоизточна България и по-конкретно районът към Бургас и Сливен, където локалните управляващи в партньорство с огромните софтуерни и телеком компании стартират да ползват цифрови решения, с цел да създадат общественото пространство по едно и също време по-дигитално и по-автоматизирано, без да е нужно администрацията да поема " на ръчно ръководство " всеки зародил проблем.

" Един от най-важните планове, върху който подчертаваме в района, е SmartWasteManagement, или така наречен мъдро сметосъбиране . Това е услуга вид " интелигентен град ", която сега сме почнали да осъществяваме с някои общини, с които работим ", споделя Минчо Николаев, районен управител " Корпоративни продажби " на Vivacom, който дава отговор за работата с локалните управляващи в региона на Бургас и Сливен. В неговата територия попадат 12 общини и над 1500 бизнес клиента, които са избрали да си партнират с телекома. " Наистина това е бъдещето. Предстои да се работи по имплементацията на подобен " смарт " вид решения, и то освен в огромни общини, само че и в по-малки, в разнообразни курортни комплекси ", прибавя Николаев.

Благодарение на въпросното решение на Vivacom процесите по събирането и извозването на отпадъците съвсем изцяло се цифровизират и автоматизират. Софтуерната платформа подава прогноза за напредването на сметосъбиращата машина, въз основата на което по-късно усъвършенства маршрутите. Системата следи за отклонения от маршрута на сметоизвозващата машина, автоматизирано се включва тревога и се подава нотификация. По този метод се отстраняват опциите за злоупотреби, наблюдават се разликите в успеваемостта на другите водачи и се управлява дължината на изминатия маршрут. Също по този начин може да се следи тежестта на отпадъците в камиона по време на всеки курс.
Защо е значимо боклукът " да поумнее "...
Според мениджъра на Vivacom обаче е хубаво самите жители да осъзнаят смисъла от един подобен план и за какво е значимо той да бъде изработен от локална власт. " Представете си, че във всеки миг знаем какъв брой е цялостен всеки от контейнерите за боклуци. Знаем по кое време се изпразва, по кое време вероятно е зародил пожар в него, по кое време се мести от едно място на друго и къде би трябвало да се намират всички тези кофи. Това най-малкото би оптимизирало маршрута за сметоизвозване в дадена община и би понижило разноските - камионът за отпадък няма да обикаля и да ревизира съответните кофи, а просто ще знае да отиде там, където те към този момент са цялостни. По този метод локалната власт прави надзор и усъвършенства разноските, които отиват към сметосъбиращите компании ", живописно разказва той какъв е смисълът от дигитализацията на " боклукчийските " услуги на локалната власт.
Минчо Николаев, районен управител " Корпоративни продажби " на Vivacom за райони Бургас и Сливен Реклама
Ползи от имплементирането на сходна платформа имат и концесионерите. Компаниите, които събират боклука, от своя страна получават настояща информация за маршрутите, които са заложени от самата община, и по този начин се покачва и тяхната успеваемост - няма струпване на отпадъци, няма кофи, които да са струпани на близко разстояние една от друга, и зони от квартали, където хората няма къде да изхвърлят отпадъците си.

" Работим дружно с другите общините за внедряване на подобен тип решения, тъй че в действителност да се види по какъв начин сходна система работи в действителна среда ", обобщава Николаев. И прибавя: " Най-важното нещо за подобен вид решения е, че може да се прави мониторинг и надзор от страна на самата локална власт. Пак споделям, че това е смарт план, който с изключение на за общините би бил ефикасен и за комплекси от вид затворен, туристически комплекси и други "
... а камерите - да са с " изкуствен интелект "
Следващият стратегически план, който Vivacom развива интензивно в общините към Бургас и Сливен, е видеонаблюдението . " Когато приказваме за видеонаблюдение, в множеството случаи човек си показва просто някаква камера, сложена някъде, както и екран, на който снимането от нея се пресъздава. При нас решението е доста по-различно и главният детайл не е толкоз самата камера, колкото свързаността и аналитичният програмен продукт, който разрешава да се правят редица по-сложни и характерни действия ", споделя Минчо Николаев. Vivacom предлага решения с аналитични благоприятни условия, като да вземем за пример функционалности за броене на хора, коли, следене на потока по пътните артерии, засичане на рискови обекти, запазване на информацията на профилирани сървъри (разположени в център за данни на телекома), където видеоизображението се пази при доста високо равнище на компресиране на данните. Мениджърът на телекома твърди, че всички тези цифровизирани услуги могат да трансформират освен активността на полицията в дадена община, само че и " построяват напълно друг имидж на района ". Според Николаев " това в действителност е бъдещето, с което дадена община може да форсира своето смарт развиване и запазване на имуществото на самата община ".

Една от общините, в които Vivacom има завършен сходен план, е Поморие. " Завършихме го преди известно време и резултатът към този момент се вижда добре. Хубавото е, че софтуерът на камерите разрешава разпознаването на регистрационни номера на коли и в случай че някое транспортно средство е оповестено за национално търсене, информацията за прекосяването му автоматизирано се изпраща към Министерство на вътрешните работи ", продължава районният управител на телекома. При активиране на съответните функционалности системата може да разпознава забравени движимости, нетипично държание на обекти и да известява заинтригуваните служби. Могат да се вършат разнообразни типове информации и да се получават вести, да вземем за пример при сигнал за нахлуване в дадена рискова или неразрешена зона. " Всичко това покачва сигурността и имиджа на общините ", обобщава Минчо Николаев.
Реклама
" Умните " камери съставляват интерес и за курортни селища, супермаркети, паркинги и други. Подобен вид решение може да помогне за ръководството на даден паркинг - да вземем за пример когато регистрационният номер на автомобила на даден клиент към този момент попада в базата данни на даден хотел, бариерата на паркинга се подвига автоматизирано, откакто табелата на колата се сканира и разчита от интелигентна камера. " Това може да бъде потребно освен за хотели, само че и за университети, бизнес здания, търговски обекти, медицински центрове, болнични заведения, общински паркинги и така нататък ", твърди Николаев.
В очакване на туристическия сезон
Друга услуга, която Vivacom интензивно предлага, е TVforBusiness и е обвързвана с активността на компаниите, дейни по време на летния туристически сезон по Южното Черноморие. " В момента договорите и офертите към подобен вид клиенти са направени със сезонен темперамент. Тоест те са с интензивност от шест месеца, а по-късно да не се заплаща спомагателна сума ", споделя районният управител на телекома. Гореспоменатата услуга е много по-различна от елементарната телевизия, която човек евентуално си показва. Тя съставлява професионално решение, основано на висококачествена интернет съгласуваност през оптична мрежа. За разлика от елементарните TV услуги, които са за домашно прилагане, в този пакет са включени уредени права за обществен достъп. " По този метод хотелиерите са спокойни при инспекция за платени права на тв ", твърди Николаев.

Друго преимуществото на тази услуга е, че в нея е включена поддръжката и профилактиката за целия период на контракта. Тоест Vivacom поема отговорността за качеството на услугата за целия период на абонамента. В допълнение клиентът може да си закупи и характерен пакет от чуждоезични канали според от профила на гостите, които ще посещават дадения обект, и туроператорите, с които ще се работи. " Тук мога да кажа, че сме доста гъвкави, защото цените, които се заплащат за въпросния артикул, са на брой стаи. А в случай че клиентът към този момент има някакво свое съоръжение, ние може да го включим в системата, с цел да няма непотребни разноски ", обобщава Николаев.

Също по този начин Vivacom интензивно стартира в района така наречен виртуални телефонни централи . " Това е услуга, която извършва функционалностите на общоприета телефонна централа, за която клиентът другояче би трябвало да обособи особено място, да обезпечи сървър и климатизация за него. В случая обаче всичко е във " виртуален софтуерен облак ". В подобен вид централа може да се вгради народен номер от вида 0700 или 0800 или да се направи кол-център. Различни функционалности могат да се осъществят, без да е нужно да се влага в хардуер ", споделя Минчо Николаев. И прибавя, че сега всяка община е задължена да поддържа специфичен телефонен номер за жителите, който елементарно може да бъде основан въз основата на въпросното виртуално телеком решение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Компании 1 Политика 2 Компании 3 Свят 1 Политика 2 Компании Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР