Гледайте котките си у дома - това е съветът на

...
Гледайте котките си у дома - това е съветът на
Коментари Харесай

Изненада: За котките не е полезно да излизат навън

Гледайте котките си вкъщи - това е съветът на биолози от Съединени американски щати, които откриха, че за писаните, които скитат на открито, рискът от болест с разнообразни паразити е близо три пъти по-висок, в сравнение с за тези, които не излизат, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Байолъджи летърс ".

Изследването е първото по рода си, в което се пресмята рискът, обвързван с излизането на домашните котки на открито, отбелязва ръководителката му Кейли Чалковски от университета на Обърн, Алабама.

" Установихме, че за котките, на които е разрешено да скитосват на открито, рискът от болест е 2,77 пъти по-висок, в сравнение с за тези, които си стоят вкъщи ", споделя Чалковски. За задачите на изследването експертите са комбинирали данните от 21 проучвания, отдадени на болестите при домашни котки и осъществени в 16 страни по света.

Освен на самите котки, скитането на открито може да навреди на здравето и на техните стопани. Изследователите са анализирали 19 патогена (паразити, вируси, бактерии и други), повече от които могат да бъдат предадени и на индивида. Сред тях са причинителите на токсоплазмоза (Toxoplasma gondii) и токсокароза (Toxocara cati).

Екипът е проучил също дали този " външен резултат " варира съгласно географските ширини, населявани от изследваните котки (Канада, Испания, Германия, Швейцария, Бразилия, Румъния, Кипър...)

Изненадващо учените са открили, че рискът от болест е по-висок за котките, обитаващи по-високите географски ширини, в сравнение с тези в тропиците, където има повече патогени. " На което и място по света да живеят, е целесъобразно хората да не пускат котките си на открито, с цел да предпазят както тях, по този начин и самите себе си от заразни заболявания ", споделя в умозаключение Кейли Чалковски.

По света има 500 милиона домашни котки, 90 милиона от които населяват Съединени американски щати, а 13 милиона - Франция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР