Главният специалист по сигурността вече не може да си позволи

...
Главният специалист по сигурността вече не може да си позволи
Коментари Харесай

Хей, CISO! Не подценявай значението на меките умения


Главният експерт по сигурността към този момент не може да си разреши да бъде единствено „ техничар ” човек
(снимка: CC0 Public Domain)

От все по-голямо значение е основните чиновници по сигурността на информацията (CISO) да имат и да развиват уменията си в облстта на така наречен прочувствена просветеност, съгласно нов отчет на F-Secure, направен взаимно с Omnisperience. Меките умения в този момент са по-важни от всеки път, когато всеки работещ в дадена организация е де факто „ първа линия ” в битката с киберзаплахите.

Традиционно ролята на CISO в дадена организация се третира първо като техническа роля, а на нетехническите умения се отдава второстепенното значение. Новият отчет обаче допуска, че тази идея към този момент не е съответна, отбелязва.

„ За фирмите техническите аспекти, свързани с рисковете за киберсигурността, са станали неразличими от другите бизнес-рискове ”, споделя основният експерт по сигурността в AES Corporations Скот Гудхарт, интервюиран за отчета. „ Просто към този момент няма смисъл хакерските атаки да се третират единствено като проблем на ИТ или на киберсигурността, в случай че те евентуално могат да костват на фирмите хиляди или стотици хиляди долари заради престой, изнудване, кражба на интелектуална благосъстоятелност и така нататък ”.

От своя страна, основният експерт по сигурността към този момент не може да си разреши да бъде единствено „ техничар ” човек. На него се разчита да ръководи оправянето на рисковете за организацията по един широкомащабен метод. Той би трябвало да е в положение да изяснява, да образова, да стимулира, да основава настройки и просвета.

В отчета се показва, че две трети от интервюираните CISO са разбрали все по-важната роля, която играе за ежедневната им активност и за сполучливото справяне с настоящите задания. Тази просветеност може да им помогне да схванат, съпреживеят и обговорят с хората в и отвън организацията основните условия на сигурността поради разширяващите се отговорности.
още по тематиката
В допълнение, три четвърти от интервюираните CISO споделят, че техните функции са се трансформирали – от чист фокус върху мрежовия риск към нещо доста по-цялостно – с цел да обзет всеки аспект на технологията, която се употребява в този момент. Най-осезаеми са измененията за специалистите по киберсигурността, работещи в сферите на опазването на здравето, производството и търговията на дребно.

Интересна детайлност, открита с отчета, е че множеството CISO се усещат сигурни в позицията си. Малко повече от една трета обмислят да изоставен длъжността си или да сменят специалността си. Това е значим индикатор, като се има поради, че през последната година основните специалисти по сигурността и техните отдели бяха подложени на невиждан стрес и доста от тях се оплакват от „ прегаряне ”.

Две трети от интервюираните CISO споделят, че прекарват доста време с външни общности по интерес, като да вземем за пример полемики на „ кръгла маса ” с колеги-CISO.

Регулациите и поверителността усилват отговорностите на над половината от интервюираните CISO. 65% от запитаните основни специалисти по сигурността се считат за сериозни за своя бизнес.

„ Днес се чака CISO да схванат и смекчат огромно многообразие от опасности и по-късно да предадат тази информация, без значение какъв брой техническа и комплицирана е тя за всички, от бордовете на шефовете до всички чиновници на компанията и външните експерти по сигурността, регулаторите и даже правоприлагащите органи ”, разяснява изпълнителният вицепрезидент на F-Secure по управляемите услуги за разкриване и реагиране на офанзиви – Тим Орчард.

„ Преминаването към стадий, когато се разчита доста повече на, стартира преди години. Пандемията обаче акцентира по какъв начин CISO, които интензивно работят с хора в и отвън своите организации, могат да изиграят лидерска роля за своите компании ”, добавя Орчард.

Докладът, озаглавен „ Новата зора за основния специалист по сигурността ”, се основава на поредност от задълбочени изявленията с 28 CISO от Съединени американски щати, Англия и други европейски страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР