Главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства

...
Главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства
Коментари Харесай

Нов шпионски скандал с гражданин на Руската федерация

Главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на страната от непознат жител, ползващ се с дипломатически имунитет.

По сигнал на Държавна организация "Национална сигурност " в Специализирана прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против Република България - за това, че задграничен жител е събирал информация, представляваща държавна загадка, за даването й на непозната страна или непозната организация (престъпление по член 104, алинея 1 НК). В хода на следствието по досъдебното произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, следващ жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна загадка, да бъде предадена на съветското военно разузнаване в Москва. За реализирането на противозаконната си активност съветският жител е осъществявал контакти с български жител, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова полза. Установено е, че съветският жител се употребява с дипломатически статут.

Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането му в качеството на обвинен за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателното произвеждане против задграничния жител е спряно на съображение член 25 алинея 1 т. 3 Наказателно-процесуален кодекс - "деецът е лице с имунитет ".

В тази връзка, на 17 декември 2020 година, основният прокурор уведоми публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствието и подхванатите дейности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР