Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за

...
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за
Коментари Харесай

Съвет от юристи и нов правилник иска Цацаров за КПКОНПИ

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че без решителни дейности за смяна на административната конструкция и метода на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се чакат никакви позитивни резултати в нейната работа.

По време на чуването си в Народното събрание за нов ръководител на Антикорупционната комисия, Цацаров уточни, че за него е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Администрацията е прекомерно огромна и блокира всеки опит за каквито и да е реорганизации и оптимизации, акцентира той.

Цацаров предлага преценка на натовареността на обособените дирекции в Комисията и желае нов устав на КПКОНПИ. Ако Цацаров бъде определен за нов началник на Антикорупцията, той ще упорства за нов механизъм за инспекция на честността на чиновниците.

Каквато и оценка да бъде давана на КПКОНПИ, тя има своите достижения и визията на основния прокурор е, че във връзка с всичко направеното досега би трябвало да получи позитивна оценка, в това число и за всички позитивна практики.

По тематиката за превенцият, Цацаров съобщи, че би трябвало да се търсят нови посоки в насоката за битката с корупцията. За това той планува да сътвори Консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да бъдат привлечени одобрени адвокати и учени, които да бъдат употребявани при направа на законопроектите на изпълнителната власт.

Цацаров планува електронен указател на интернет страницата на Комисията, който да наблюдава предложенията вътре в нея, както и последващото им осъществяване. Цацаров ще упорства за въвеждане на медия мониторинг в Комисията, с който да се наблюдават източниците от медиите, с който да се приравняват на сигналите за източник на корупция, риск, спор на ползи и други.

В концепцията си Цацаров предлага ясни и единни инструкции за попълването на декларациите. Според него би трябвало да се промени и самата форма на електронните заявления. Той планува нови способи за подаване на сигнали, както и за отбрана на подавателя на сигналите.

Цацаров не планува каквито и да било нарастване на щатните бройки в Комисията. За него е значимо още основаването на териториални поделения. Задължително е положителното взаимоотношение с прокуратурата и въвеждане на електронна обменна информация с държавното обвиняване.

Той предлага още възобновяване на интернет страницата на Комисията, допълнен с настоящата информация, както и нов дизайн. Според Цацаров липсват текстовете на всички подзаконови актове. Той уточни, че е нужна по-активна медийна политика с всички медии.

Припомняме, че Антикорупционната комисия остава без началник, откакто някогашният й началник Пламен Георгиев бе заставен да излезе в дълъг отпуск, а по-късно да подаде и оставка след абсурда с противозаконните постройки на терасата му и декларацията му за парцела. Пламен Георгиев отхвърли да има виновност и да е направил някакви непозволени дейности.

Номинацията на основния прокурор Сотир Цацаров бе издигната от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", въпреки че в началото от НФСБ оповестиха, че тя не е съгласувана с тях. Макар и да признаха кандидатурата за мощна, Корнелия Нинова съобщи, че ще гласоподава " срещу ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР