Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да се отмени натурализацията (придобито

...
Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да се отмени натурализацията (придобито
Коментари Харесай

Цацаров поиска денатурализация и за египтянин и пакистанец

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да се анулира натурализацията (придобито българско гражданство) за още двама чужденци, оповестиха от прокуратурата.

Искането е на база сигнали от ДАНС за позволени нарушавания в хода на процедурата по придобиване на поданство. Не са изпълнени отговорностите за поддържане на вложенията, станали съображение за приемане на българско поданство.

Припомняме, след цялостна инспекция през юни 2019 година основният прокурор Сотир Цацаров предложи на правосъдния министър Данаил Кирилов анулация на натурализацията на четирима - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина. Отмяната бе в сходство с пълномощията по член 31 от Закона за българското поданство.

Преди това бе отнето българското поданство и на спонсора на Ксения Собчак - съветския милиардер Сергей Адониев след сигнал на АКФ.

При инспекция от Върховната касационна прокуратура са открити учредения за изземане на българското поданство и от още двама чужденци. Освен до правосъдния министър, Цацаров е предложил и на президента издаване на декрет за анулация на натурализацията.

Новите предложенията са за:

- Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в гр. Кайро, Египет, придобил българско поданство с Указ от 23 август 2018 година Той е укрил обстоятелства, които биха послужили като съображение за отвод за придобиване на наше поданство. Не е поддържал инвестицията, станала съображение за българско поданство най-малко в минималния законов период от две години;

- Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани, роден в гр. Карачи, Пакистан. Той е получил българско поданство в същия ден като Магди Кассабгуи и също е укрил обстоятелства, които биха послужили като съображение за отвод за придобиване на наше поданство и неподдържане на инвестицията, станала съображение за българско поданство най-малко в минималния законов период от две години. Той закупил облигации, с които кандидатствал за придобиване на българско поданство и четири дни по-късно ги продал.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, увериха от прокуратурата.

Припомняме, през януари от Европейска комисия оповестиха, че следят по какъв начин се дава поданство против вложения.

Още през март 2019 година от Министерство на правосъдието предложиха да не се дава българско поданство против краткотрайни вложения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР