Главният прокурор не искаше да се случи реформата в съдебната

...
Главният прокурор не искаше да се случи реформата в съдебната
Коментари Харесай

Кирил Петков: Радев да издаде бързо Указа за Гешев, другото е излизане от правомощията

Главният прокурор не искаше да се случи промяната в правосъдната система. И когато стартира да прави дейности против тази промяна и политиците, тогава Мария Габриел сподели, че ние ще желаяме неговото премахване. Това съобщи в студиото на Нова ТВ зам.-председателят на Политическа партия Кирил Петков.

Самият основен прокурор се почувства заплашен от една институционална нова рамка и по тази причина предприе дейности по напълно друг метод. Той провокира този спор, резултат на който се стигна до неговото премахване, изясни още депутатът от Политическа партия и добави: Акцентирам какъв брой е значима смяната и тя не може да се случи без институционалност. Сега би трябвало да продължим започнатите институционални промени.

Според Петков Указът би трябвало да се издаде бързо от президента.

Президентът Румен Радев би трябвало да даде указа за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор до края на седмицата, в случай че не се пробва да излезе от действителните си пълномощия.

Той изрази вяра, че единствено в случай че конституционните промени се движат оптимално бързо и България ще се движи напред. Но дали може да бъде отстранена фигурата на основен прокурор от нормално национално заседание – е проблем. Той персонално би се радвал в случай че длъжността основен прокуро я няма. В другия случай – той би трябвало да бъде просто един добър админ.

Ние ще отворим дебата за промени в конституцията безусловно необятно – ще поканим и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ, и Възраждане. Надавям се да се случи такава конституционна проманя, която да докара до работеща правосъдна система, която да работи и по каузи от предишното.

Механизмът за избор на членове на Висш съдебен съвет

Петков посочи, че персонално той не е удовлетворен от този Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, макар бързия резултат, който се реализира през вчерашния ден. По думите му във Висш съдебен съвет би трябвало да бъдат определени хора, които не са обвързани с някакви зависимости.

Ние няма да си мълчим, няма да споделяме тези са наши, тези са ваши. Всеки един претендент ще бъде обследван и в случай че има проблеми – те ще бъдат обявявани гласно пред българското общество, изясни зам.-председателят на Политическа партия.

Депутатски имунитети

Вчера беше пожелан моя имунитет. Моето и това на ПГ на Политическа партия предпочитание е да създадем комисия, която да покаже какво в моя случай е намерила, с цел да бъде обновен проблема с имунитета ми. Нито ГЕРБ, нито Политическа партия ще оглавява тази комисия. Не имам вяра, че това ще бъде и Делян Пеевски. От всяка друга партия ще има членове в тази комисия. Не ни би трябвало комисия за всеки случай. Нека всички документи да бъдат показани пред обществото, с цел да се види дали прокурорите не се оказдват едни бухалки за политиците. Но съм подготвен да си дам имунитета непринудено, с цел да няма никакви подозрения, че се укривам зад нея. Но преди този момент желая да осветим и създадем транспарантна работата на прокуратурата, без да се бави нейната работа. И другото – всеки прокурор, който се пробва да прави политическо придвижване посредством искане на имунитет, то той ще бъде осветлен. Това значи да си законова страна, разяснява Кирил Петков.

Кабинетът „ Денков-Габриел “

Дали Борисов ще е функционалност на държавното управление ли? Това държавно управление ще ръководи единствено до тогава, когато има 121 депутата, които да го поддържат. То ще бъде функционалност на парламентарната поддръжка, тъй че всички ние носим отговорност. В момента, когато забележим напън над държавното управление, то ще си подаде оставка. Аз се надявам кабинетът да продължи с промените, посочи депутатът.

Социална стратегия

Излишните разноски на всички равнища на администрацията ще бъдат съкратени. Доходите ще бъдат непокътнати, парите ще отиват до хората, само че дефицитът ще остане 3%, без да повлияе на обществената стратегия, уточни Петков.

Областните шеф, регулатори, служби

Няма да се търсят политически лица за шефове на регулаторите и регионалните шефове, ще търсим най-хубавите хора.

Реформите в службите е идната огромна промяна, която би трябвало да се случи. Те са свързани със правосъдната промяна. Ние ще предложим в незабавен порядък смяна в Закона, тъй че те да бъдат избирани от Народно събрание и държавното управление, а не от президента. Промяната би трябвало да стартира от ДАНС, която е обвързвана с националната ни сигурност, счита зам.-председателят на Политическа партия.

Войната в Украйна

Няма да пратим нито един български боец да се бие в Украйна. Пълна неистина е това, което тиражира „ Възраждане “, с цел да печели симпатизанти. Моля ви не им вярвайте, това е цялостна неистина.

Това, с което можем да помогнем с българската военна промишленост, ще го създадем. Прави се цялостно проучване на обстановката от военния министър – нашата военна промишленост, с решение на Народното събрание, ще може да изнася напълно транспарантно военни муниции за Украйна.

Тук става дума за националната ни сигурност. Не можем да пренебрегваме тази война. Трябва да се борим за мир, само че ще бъдем от демократичния свят и дружно с нашите европейски сътрудници ще продължим да поддържаме Украйна, бе безапелационен Кирил Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР