Главният прокурор на САЩ назначи специален прокурор в разследването на Хънтър Байдън

...
Генералният прокурор на Съединените щати назначи специален прокурор в текущо
Коментари Харесай

Генералният прокурор на Съединените щати назначи специален прокурор в текущо разследване на сина на президента Джо Байдън Хънтър, сигнализирайки, че процесът по наказателни обвинения може да е неизбежен.

В петък главният прокурор Мерик Гарланд издигна Дейвид Вайс, федерален прокурор, който се занимава със случая на по-младия Байдън, до специален прокурор, разширявайки неговите правомощия за разследване.

„Назначаването на г-н Вайс засилва за американския народ ангажимента на отдела както за независимост, така и за отчетност по особено чувствителни въпроси“, каза Гарланд пред репортери.

Често се назначават специални адвокати, когато в противен случай Министерството на правосъдието на САЩ може да има конфликт на интереси при преследването на дело.

Надарени със специални правомощия за разследване — както и способността да преследват — специалните прокурори действат независимо от ежедневното ръководство на отдела, въпреки че се подчиняват на същите правила.

Министерството на правосъдието попада под изпълнителната власт и назначаването на Вайс за специален прокурор може да означава, че администрацията на Байдън се опитва да се дистанцира от дългоочаквания процес срещу сина на президента.

Републиканските законодатели превърнаха Хънтър Байдън в централен фокус на своите разследващи усилия във Вашингтон, както и честа мишена за критики.

По-младият Байдън е обвинен, че използва политическия статут на семейството си, за да спечели доходоносни договори в страни като Китай и Украйна. Хънтър Байдън също е изправен пред престъпления за укриване на данъци и обвинение за престъпление за незаконно притежание на оръжие по време на дългогодишната му борба със зависимостта към кокаин и алкохол.


Някои републиканци също се опитаха да обвържат бизнес отношенията на Хънтър Байдън с президентството на баща му, но досега не се появиха доказателства за връзка между двете и Белият дом отхвърли подобни твърдения като „безумни теории на конспирацията“.

Вайс за първи път повдигна наказателни обвинения за укриване на данъци и притежание на оръжие през юни. Но федерален съдия отхвърли предложеното споразумение за признаване на вината, което би позволило на Хънтър Байдън да избегне съдебен процес и евентуално да получи по-лека присъда в замяна на признаване на вина.

Вайс каза в съдебна документация в петък, че преговорите за споразумение за признаване на вината са стигнали до „задънена улица“ и е вероятно процес. На 26 юли, след отхвърлянето на споразумението, Хънтър Байдън се призна за невинен по данъчните обвинения.

Хайди Джоу-Кастро от Ал Джазира, репортаж от Вашингтон, каза, че случаят „добавя още едно усложнение“ към кампанията за преизбиране на Байдън през 2024 г.

„Републиканците отдавна използват Хънтър Байдън като нещо като ахилесова пета, за да атакуват баща му“, каза Джоу-Кастро.

Тя каза, че назначаването на Вайс като специален прокурор „изглежда ще предложи достоверност на опасенията на републиканците, че има още какво да се копае“ срещу Хънтър Байдън.


Но републиканците виждат назначаването на специален прокурор „както като повишаване на техните претенции срещу Байдън, така и като нещо, за което да се оплакват“, обясни Джоу-Кастро.

Издигането на Вайс до специален прокурор може да затрудни републиканските законодатели да го накарат да свидетелства пред Конгреса, ако някога започнат изслушване за импийчмънт срещу президента Байдън.

Консервативни политически фигури отдавна сочат скандалите на Хънтър Байдън като доказателство за двоен стандарт в отношението към президента Байдън и бившия президент Доналд Тръмп.

Тръмп, фаворитът на Републиканската партия в президентската надпревара през 2024 г., беше преследван от обвинения в неправомерни действия по време на управлението си и беше импийчмънт два пъти: веднъж за злоупотреба с власт и възпрепятстване и втори път за подстрекаване на атаката срещу Капитолия на САЩ през януари 6, 2021 г.

В момента той е изправен пред три наказателни обвинения, включително за намеса в избори.

Федералният етичен закон забранява използването на обществена служба за лична изгода. Както семействата Тръмп, така и Байдън са изправени пред обвинения за това от другата страна на политическата пътека.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР