Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс беше принуден да напусне

...
Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс беше принуден да напусне
Коментари Харесай

Джеф Сешънс беше принуден от Тръмп да напусне поста на главен прокурор

Главният прокурор на Съединени американски щати Джеф Сешънс беше заставен да напусне поста си през днешния ден след повече от година на остри персонални нападки от президента Доналд Тръмп поради отдръпването си от следствието за интервенция на Русия в президентските избори през 2016 година, съобщи Асошиейтед прес.

В писмо от 1 страница Сешънс уведоми президента, че подава оставка по негово искане.

В известие в Туитър Тръмп написа, че назначава за и.д. основен прокурор шефа на кабинета на Сешънс Матю Уитакър, някогашен прокурор от щата Айова.

Оставката беше кулминационната точка на токсични връзки, които са скапаха още в първите седмици от мандата на основния прокурор, когато той се отдръпна от следствието за допустима съгласуваност сред акцията за президентските избори на Тръмп и Русия.

Президентът изрази неодобрение, че това решение е направило допустимо след това да бъде назначен специфичен прокурор Робърт Мълър, който пое следствието за съветска диря в изборите и стартира да проверява дали нападките на Тръмп против Сешънс не са част от по-широки старания да бъде възпрепятствано правораздаването и да бъде задушено следствието за съглашателство сред акцията на Тръмп и Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Засега не са изцяло ясни измеренията на този процес за следствието на Мълър. Министерството на правораздаването не е съобщавало, че заместител основният прокурор Род Розенстайн също ще се отдръпна. Розенстайн бе този, който назначи Мълър преди повече от година и половина и от този момент надзираваше от близко работата му.

Нападките против Сешънс бяха отправяни, даже и макар че републиканецът от Алабама беше първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп за президент, както и макар обстоятелството, че неговата стратегия за битка с престъпността и целите му - изключително ястребската му политика по въпроса за имиграцията - значително отразяваха тези на президента, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР