Главният прокурор Иван Гешев смята, че изнесените от Прокуратурата данни

...
Главният прокурор Иван Гешев смята, че изнесените от Прокуратурата данни
Коментари Харесай

Гешев: Атаките срещу държавните институции са резултат от засегнатите политически интереси

Главният прокурор Иван Гешев счита, че изнесените от Прокуратурата данни в четвъртък за организирнаа незаконна група, която сплашва политици и магистрати удостоверяват, че офанзивите против държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически ползи.

„ И по тази причина се получава това слепване, което в Европа се назовава мафия, сред преследвани от правораздаването олигарси, огромна част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които показах “, посочи Иван Гешев в изявление за БГНЕС.

Разследващите оповестиха, че е разкрита проведена незаконна група, упрекната в голям брой закононарушения. При претърсвания на парцели на обвинените са открити описи с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани, открити са опиати.

Иззети са и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено Красимир Каменов – Къро беседва с обвинените, както и с лице, за което има данни, че е публицист, засягайки имена на политици, партии и други

Според Гешев „ Става дума за досъдебно произвеждане, което се следи от Софийска градска прокуратура за проведена незаконна група за осъществяване на данъчни закононарушения и пране на пари. В хода на досъдебното произвеждане са събрани спомагателни доказателства за държане на високорискови наркотични субстанции за разпространяване и евентуално за проведена незаконна активност за търговия с въздействие. Колегите обявиха, че ще се извърши разбор за обособяване на тези материали в други досъдебни производства “, изясни основният прокурор и посочи, че досъдебното произвеждане е почнало по сигнал на българските служби за сигурност, по-късно е имало тъжби на български жители: „ Това е станало още през септември 2022 година Още тогава е било привлечено едно лице като обвинен с мярка " подписка ". След това е траяла работата, с цел да се стигне до информацията, която предоставихме “.

Към момента по досъдебното произвеждане има двама обвинени, на единия бе доказана мярката задържане под стража. От опита си като прокурор и следовател, Иван Гешев предвижда, че има учредения за привличане на в допълнение лица в качеството им на обвинени.

Той уточни още, че огромна част от материалите са класифицирана информация, тъй че няма по какъв начин да бъдат оповестени, и с тях да бъдат осведомени българските жители.

„ Прокурорите и следователите, с които разговарях ме увериха, че ще има много съществени следствия. Тези следствия няма да са единствено тези три, а има и други следствия, които към този миг не следва да се разясняват “, акцентира Иван Гешев.

По мотив на коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не желае да взе участие във „ филми “, основният прокурор съобщи следното: „ Не искам да разясня министър Демерджиев, само и единствено тъй като имам схващане за държавност и почитам българските институции. Не бих си разрешил да разясня която и да било българска институция, или нейните ръководители, с изключение на в краен случай. Ако би трябвало да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се оферират 400 хиляди евро за премахване на висшестоящ служител на реда, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, в случай че би трябвало да употребявам тази лексика “.

Според него мненията на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е осведомен с следствието и доказателствата по него. В същото време Иван Гешев предизвести, че филмът може да се трансформира в сериал.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР