Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат за заседанието

...
Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат за заседанието
Коментари Харесай

Гешев се яви с адвокат във ВСС

Главният прокурор Иван Гешев се яви с юрист за съвещанието на Висшия правосъден съвет. Той има това право, защото днес Пленумът на съвета ще се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането за уволнението на Гешев, импортирано от шестима членове на Прокурорската гилдия на 12 май. Главният прокурор е упълномощил Радостина Константинова-Томова (от адвокатската фирма на Тодор Батков).

Силите в съвета се преброиха още в самото начало на съвещанието, откакто една от вносителките на предлагането - Калина Чапкънова, изиска в дневния ред да влезе и декларация, в която тя и останалите петима, одобриха против Гешев, заявявайки, че той употребява прокуратурата като жив щит и той не цели изясняване на обективната истина, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически спорове, в това число цялостно дискредитиране на прокуратурата и на Висш съдебен съвет.

Вероника Имова се опълчи декларацията да стане част от дневния ред. Но с 13 гласа " за " и 5 " срещу "  декларацията трябва да влезе в дневния ред.

След това Гешев изиска отказ на шестимата вносители, тъй като били в спор на ползи и нямали даже моралното право да вземат участие в гласуването. Поиска и част от съвещанието на съвета да бъде закрито, само че правосъдният министър Крум Зарков репликира, че флашките са различен род и е към този момент време нещата да се кажат намерено.

Шестимата отхвърлиха да се отведат.

Преди съвещанието пък Йордан Стоев (той е членът от Висш съдебен съвет от записа, който Гешев пусна в понеделник) заяви, че трима от шестимата, подписали първото предложение за предварително освобождение на Гешев, са получили призовки от Върховната касационна прокуратура - той, Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

КАКВО ТВЪРДЯТ ШЕСТИМАТА

Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова Гешев е нарушил служебните си отговорности като директно се е намесил в следствието на гърмежа, който избухна край бронираната му кола на 1 май. Гешев е наредил устно до мястото на гърмежа да бъде позволен станалия към този момент митичен израелски специалист. В отговораси до съвета Гешев твърди, че не е направил никакво нарушаване, а изказванията на шестимата са " юридически несъстоятелни ". Неговата теза е, че няма по какъв начин да е позволил служебно нарушаване, тъй като 1 май попада в интервала 28 април - 17 май, когато по негова заповед функционалностите му за изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов. Гешев твърди още, че даже да е изпълнявал отговорностите си на основен прокурор, то след гърмежа към този момент е имал качеството на потърпевш и нямало по какъв начин да извършва служебни отговорности по отношение на това дело. Гешев ползва и своя заповед от 17 май материалите по отношение на гърмежа, които постъпват в администрацията му или във висшата прокуратура, да се разпределят от две от неговите заместнички.

След като се произнесат по редовността и допустимостта на първото предложение за освобождение на Гешев, членовете на съвета ще продължат с разискването сигнала, подаден против основния прокурор от зам. основния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов. Очаква се съветът да изслуша освен Сарафов, само че и упоменатите от него в сигнала - останалите зам. основни прокурори, градския прокурор Илияна Кирилова, говорителката на Гешев Сийка Милева и члена на съвета Йордан Стоев.

Какво твърди Сарафов в сигнала си прочетете тук: 

На 23 май четирима от шестимата, които желаеха уволнението на Гешев, внесоха и второ искане за отстраняването му. То е заради изказването на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на " политическия отпадък ". Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова по този начин Гешев е нарушил етичните правила на магистратите и е уязвил престижа на правосъдната власт.

Членовете на Висш съдебен съвет, които в този момент сипят едно след друго претенции за уволнението на Гешев, до напълно скоро бяха част от твърдото му лоби в съвета. До 11 май те постоянно са се съобразявали с неговата воля, в това число се опълчиха въобще на разискването на свадите в прокуратурата, развихрили се след гърмежа. Те се обърнаха против него, откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел разгласи, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да изиска уволнението на Гешев.

Днес е тройно сериозен ден за основния прокурор Иван Гешев. След тежкото съвещание във Висшия правосъден съвет, следобяд правната комисия в Народното събрание ще прегледа на второ четене така наречен механизъм за следствие на основния прокурор, който Гешев възприема като противоконституционен и ориентиран персонално против него. Очаква се още през днешния ден правната комисия да ги одобри на второ четене, а по-късно бързо да бъдат гласувани дефинитивно и в пленарната зала.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР