Главният прокурор Иван Гешев се прибра от САЩ. Самолетът му

...
Главният прокурор Иван Гешев се прибра от САЩ. Самолетът му
Коментари Харесай

Главният прокурор се прибра от САЩ

Главният прокурор Иван Гешев се прибра от Съединени американски щати. Самолетът му дойде в България късно тази нощ. Той съобщи преди няколко дни, че няма да разяснява настояването за отстраняването му.


БГНЕС напомня, че още на идващия ден, откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел сподели, че ще изискат освобождение на основния прокурор от поста му, прокурори от Висш съдебен съвет и Апелативна прокуратура желаеха предварителното му освобождение.

" На 12 май 2023 година в деловодството на Висшия правосъден съвет е подадено предложение от членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Стоименов Гешев.

С него се предлага Пленумът на Висшия правосъден съвет да откри съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “, а точно: тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предлага се също Пленумът на Висш съдебен съвет да предложи на Президента на Република България предварителното освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “.

Подкрепяме настояването на членовете на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев, декларират прокурорите от Апелативна прокуратура – София.

Не утвърждаваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в прорез с нейните законови компетенции.

Считаме, че активността на институцията би трябвало да е ориентирана към справяне със своите задания и упованията на обществото, към бъдещето с ясна визия по отношение на метода на работа и администриране на активността си.

Не сме съгласни с интервенция в работата на органите на правосъдната власт, без значение от кого е реализирана, декларират още прокурорите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР