Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три начина и

...
Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три начина и
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Главният прокурор е охраняван по три начина и това е недопустимо



Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три метода и това е неприемливо. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламентарната комисия по правни въпроси по време на общественото разискване на законопроектите,  направени от " ИТН ", " Изправи се БГ!Ние идваме " и " Демократична България ", предлагащи прекосяване на Бюрото за отбрана от основния прокурор към Министерство на правораздаването.

По думите му, за разлика от всичките си прародители Гешев си е обезпечил отбрана от Бюрото на негово послушание, от Министерство на вътрешните работи и от НСО.

Рашков уточни, че прокуратурата е сключила комерсиално съглашение, осигуряващо спомагателна отбрана на резиденцията, в която се е настанил основния прокурор: 

" Органите на Министерство на вътрешните работи и по-специално Шесто районно полицейско ръководство в София да патрулира с патрулки и да следи резиденция " Бояна " от външната страна, с цел да пази основния прокурор. Такова славолюбие, което граничи с някаква параноя ".

 Иван Гешев, основен прокурор

Според вътрешния министър, по политически инструкции ДАНС са написали подправени сведения за заплаха на високопоставени лица, с цел да им се обезпечи отбрана от НСО за 6 месеца.

Във връзка с Бюрото за отбрана министър Рашков съобщи още, че за 2020 година няма нови очевидци, които да са били защитавани, и тогава го написа в отчета. Имало такива, които не престават да бъдат охранявани. " Това са 150 души към основния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би единствено той ", разяснява вътрешният министър.

От своя страна министърът на правораздаването Янаки Стоилов уточни, че отбрана на основния прокурор е нужна, само че тя би трябвало да се реализира по общия ред - от НСО, а не от профилирана работа на директно послушание на обвинител номер едно:

" Бюрото е единствено един, да го назовем " ексклузивен прийом ", когато избрана категория лица, свързани с наказателния развой, не могат да бъдат предпазени в границите на този развой, да употребяват отбраната му. Мисля, че тук, абстрахирайки се от каквито и да е персонажи, основният прокурор, който и да е той, би трябвало да бъде едно от лицата, които са в състава на охраняваните от службата за защита лица ".

Според Янаки Стоилов Бюрото се е трансформирало в самобитна охранителна конструкция, участваща и в следствието, като добави, че по този начин то се е отдалечило от функционалността, с която е основано. Министърът добави, че в настоящия тип, по отношение на активността на Бюрото, не може да се оказва цивилен надзор при реализиране на полицейските му пълномощия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР