Главният прокурор Иван Гешев поиска България да бъде наблюдавана за

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска България да бъде наблюдавана за
Коментари Харесай

Гешев в Брюксел: Трябва да има по-строг контрол за върховенството на правото в България

Главният прокурор Иван Гешев изиска България да бъде следена за спазването на върховенството на правото по време на чуване от групата за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона в Европейския парламент, пише 

Но апелът му идва като следващото недоволство, че посредством промяна в правораздаването се търси метод основният прокурор да не е безотчетен и да има механизъм да бъде разследван за дейности или безучастие. Думите му бяха ориентирани най-вече към изпълнителната власт и описаха наклонност към завръщане на мутренските времена в България, само че без да се дават конкртени обстоятелства.

Освен това спазването на върховенството на закона е главно обвързване и на прокуратурата, разполагаща със стабилен набор пълномощия и средства за това.

Как да бъде следена България повече от досегашните механизми на Европейски Съюз и какво ще произтече от това, Гешев също на уточни.

Той беше поканен от евродепутатите да взе участие в чуването за обстановката в България дружно с премиера Кирил Петков и членове на неговото държавно управление. Гешев, който взе участие в първия панел от полемиката, сподели след приключването му, че " българската прокуратура е изключителна обезпокоена, че последните месеци съществено се заличава постигнатият от България прогрес след приемането ни в Европейски Съюз по линия на върховенството на правото и правата на индивида ".

Гешев е изразил мнение пред евродепутатите, че Европейската комисия би трябвало да влезе " в по-сериозен разговор " с българските управляващи по механизма за върховенството на закона.

" С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде прикрито ", сподели основният прокурор, като уточни, че с изключение на корупцията, " която е продължителен проблем ", са се нараснали телефонните измами, кражбите и убийствата. Конкретни образци или обстоятелства за това изказвания той не уточни.

Според него това се дължи на " неналичието на взаимоотношение с институциите и опитите за война със правосъдната власт, цената, за което ще се заплати от българските жители ".

Главният прокурор съобщи, че не е получавал писмени въпроси от евродепутатите, макар, че групата популяризира късно в сряда лист от 28 въпроса, четири от които към него. Те са свързани с хода на следствията за къщата в Барселона, парите и златните кюлчета, снимани в спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, както и с корупционните схеми към строителството на автомагистрала " Хемус " и с проблемите към назначението на български прокурори в службата на европейския прокурор.

Въпреки, че увери, че не е получил въпросите, Гешев сподели, че дал отговор по време на чуването, което се организира при закрити врата, на питания за делата. Специално за къщата в Барселона, той съобщи, че досъдебното произвеждане е на трупчета, защото испанската полиция не е дала отговор на запитвания за следствие от страна на българската прокуратура. Гешев сподели, че за автомагистрала " Хемус " не е ставало въпрос.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР