Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си.

...
Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си.
Коментари Харесай

Извънредно: Най-сетне махнаха позора Гешев

Главният прокурор Иван Гешев най-сетне беше отхвърлен от поста си. Това стана с решение на Висшия правосъден съвет, взето на съвещание в понеделник. 16 от кадровиците на Темида гласоподаваха за махането му, а " срещу " бяха единствено 4-ма.

В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е " ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание ". 

Предстои Висш съдебен съвет да предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за освобождението му. Държавният глава няма период за това, а през почивните дни се появи информация, че е допустимо той да изчака произнасянето на Конституционния съд по настояването на Гешев против измененията в закона за правосъдната власт, въвеждащи механизма за следствие на основния прокурор.

Междувременно основният прокурор не участва на съвещанието, на което бе взето решението, защото по обяд отпътува за Страсбург, където се чака на следващия ден да бъде изслушан от подкомисията за господство на правото към Европейския парламент за делото " Барселонагейт " и други следствия за корупция. Малко по-рано през днешния ден Гешев заплаши с намек Бойко Борисов, че " на следващия ден ще е забавно ".

" Вярвайте ми, ще бъде забавно моето изявление на следващия ден, на 13.06 ", съобщи Гешев. Натъртването на датата - 13.06, може да се одобри и за намек към водача на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази дата той има рожден ден. 

Статията се актуализира непрекъснато
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР