Главният прокурор Иван Гешев, който бе свален от поста от

...
Главният прокурор Иван Гешев, който бе свален от поста от
Коментари Харесай

Гешев на изпроводяк поиска още един депутатски имунитет

Главният прокурор Иван Гешев, който бе свален от поста от Висшия правосъден съвет, въпреки че все решението не е влезнало в действие, внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на депутата Д.А. по предложение на Софийска градска прокуратура. Това оповестиха от държавното обвиняване.

Искането е за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене против Д.А., който е притеглен към наказателна отговорност за закононарушение от общ темперамент - търговия с въздействие.

Зад буквите Д.А. стои името на депутата от Движение за права и свободи от Монтана Димитър Аврамов.

С Определение от 20.04.2023 година СГС-СНС (ЗАКРИТ) е спряно наказателното произвеждане против Аврамов на съображение член 25, алинея 1, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс – заради придобиване на депутатски имунитет.

Продължаването на наказателното произвеждане против депутат е допустимо единствено след позволение на Народното събрание или при документално единодушие на дапутата, според наредбата на член 70 от Конституцията на Република България.

Софийската градска прокуратура за рекордния осми път предложи на основния прокурор Иван Гешев да изиска от Народното събрание да смъкна имунитета на Димитър Аврамов.

Аврамов е притеглен към наказателна отговорност за търговия с въздействие през 2019 година Той е упрекнат, че през 2012 година - тогава в качеството му на народен представител от ГЕРБ, е изискал от предприемача Светослав Илчовски 220 000 лева, както и право върху използването на земеделските земи на ищеца.

Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни въздействие върху директорката на Областна дирекция „ Земеделие “ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат дотации.

Аврамов, който към оня миг е народен представител от ГЕРБ, е задържан и изключен от партията, а по-късно става лидер на листата на Движение за права и свободи в Монтана. Оттогава на всички избори е избиран за депутат от придвижването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР