Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който смята, че няма

...
Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който смята, че няма
Коментари Харесай

Адвокатурата: Бюрото по защита на Гешев е паравоенен орган

Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който счита, че няма проблем със законността на Бюрото по отбрана към първия обвинител. Само той е пратил позитивно по тематиката в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев против текстове от Закона за правосъдната власт и от Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, с които Бюрото по отбрана се дефинира като независима организационна конструкция при основния прокурор и получава полицейски пълномощия. в Конституционен съд е на отчет на Атанас Семов.

Становищата на , някогашния главен прокурор , организацията ,  Янаки Стоилов,,  Бойко Рашков и  (ВАдвС). От всички тях само Гешев е изразил мнение, че проблем с бюрото му няма. Всички останали подкрепят настояването на президента и считат, че атакуваните текстове опонират на Конституцията. 

Според адвокатурата бюрото на Гешев е паравоенен орган под персоналния надзор и управление на основния прокурор. Изначалната функционалност на бюрото да пази очевидци и други лица, които биха могли да са застрашени по отношение на наказателния развой, е поредно изменяна по този начин, че сега бюрото е изгубило първичното си предопределение е станало " силова единица, подчинена напълно на основния прокурор и подконтролна единствено на него във функционален, кадрови и финансов проект ", написа в позицията на ВАдвС. Сериозно се подлага на критика и пълномощието на бюрото " да довежда наложително лица до орган на правосъдната власт, когато това е разпоредено от основния прокурор. Допълва се и че е нарушен салдото на управляващите, защото тази конструкция не предстои на парламентарен надзор, или различен надзор.

Създаден е " орган, който на практика е в изолираност и цялостна функционална автономия, като има необятни пълномощия за държавна принуда, основава опасности за ограничение на съществени човешки права и предпоставки за произвол и корист с власт ", твърди адвокатският съвет.

Контролираният от Гешев Висш правосъден съвет също отбрани бюрото, писа. Неговото мнение обаче още не е огласено на уеб страницата на Конституционния съд. 

Бюрото по отбрана на основния прокурор изигра основна роля при щурма в президентството предишното лято по време на акцията против двамата съветници на Румен Радев. Законът регламентира, че основният прокурор управлява директно бюрото, назначава шефа му и служителите и има право да му нарежда персонално наложително довеждане или защита на следствия. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които вземат участие във всяка по-шумна акция на държавното обвиняване, го вършат персонално по разпореждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по каузи. Бюрото охранява и самия основен прокурор по негово решение, откакто той се отхвърли от отбраната на НСО. Нахлуването на бюрото в президентството е измежду образците в сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков, въз основата на който правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висш съдебен съвет предложение за предварителното освобождение на Гешев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР