Главният прокурор е имал законно право да огласи информацията от

...
Главният прокурор е имал законно право да огласи информацията от
Коментари Харесай

Димитър Узунов: Гешев е имал законно право да огласи информацията от СРС

Главният прокурор е имал законно право да огласи информацията от СРС, уточни някогашният представляващ Висш съдебен съвет Димитър Узунов в изявление за bTV в коментар за проблема с президента Румен Радев и популяризира от прокуратурата телефонни записи, за които се твърди, че са с евентуално негово присъединяване.
Президентът не може да бъде подслушван, той има имунитет според Конституцията, само че имунитетът му не е безспорен, уточни Димитър Узунов. По думите му против президента може да бъде формирано наказателно гонене, при нарушение на Конституцията и при държавна измяна.
Според Димитър Узунов задачата е да се отклони вниманието от директната тирада на участниците в разговора в записа, като се задават въпроси имал ли е право основният прокурор Иван Гешев да разгласява тези данни. Главният прокурор изцяло законосъобразно е дал опция българската общност да чуе в директна тирада участниците в разговора, счита Узунов.
" Когато основният прокурор направи запитване, президентът изиска основният прокурор да разгласи претекстовете за настояването. Нито президентът , нито Конституционният съд имат право да желаят от основния прокурор да изложи претекстове ", разясни Димитър Узунов.
" Чувам, че се изкарва тезата, че прокуратурата дава отговор за това, че президентът Румен Радев желае промени в Конституцията към избора на нов основен прокурор. Не имам вяра да е по този начин. Аз мога да изкарам тезата, че президентът желае да назначава шефа на КПКОНПИ , с цел да спре това следствие. Не настоявам, че е по този начин, само че ето ви една теза ", уточни още той.
Спорен Димитър Узунов се бяга от това какво споделят участниците в диалога, а се подчертава върху това дали основният прокурор е имал право да разгласи информацията от СРС.
" Не знам дали това ще помогне на следствието, само че хората схващат какво се приказва и каква теза се застъпва. Един военачалник – лейтенант умува и изяснява по какъв метод ще се саботира активността на един значим държавен орган ", изясни той.
Според него процесите сега у нас са доста близки до тези в Румъния по времето на Лаура Кьовеши.
" Този кръг лица и политически партии, които в този момент хвърлят огън и жупел по основния прокурор, те преди две години от заран до вечер ни продънваха ушите какъв брой е сполучлив румънският модел и по какъв начин би трябвало да бъде пренесен на българска територия.
Тя разсече политическия хайлайф в Румъния ", напомни Димитър Узунов.
" Много е забавна историята с Траян Бъсеску. Всички негови близки са с неоправдателна присъда. Въпросът е какво става при неспазване на законите от страна на президента? ", попита някогашният представляващ Висш съдебен съвет.
Вижте какво е мнението и на някогашния боен министър Николай Ненчев в ТАЗИ СТАТИЯ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР