Главният преговарящ на Китай със САЩ – вицепремиерът Лю Хъ,

Главният преговарящ на Китай със САЩ – вицепремиерът Лю Хъ, ...

Външният натиск може да ускори икономическото отваряне на Китай.


Главният преговарящ на Китай със САЩ – вицепремиерът Лю Хъ, заяви, че „външният натиск“, пред който е изправена Поднебесната империя сега, може да помогне за отварянето на икономиката за външния свят.

„Сега наистина сме изправени пред известен външен натиск, но той е необходимият тест за китайското икономическо преструктуриране и модернизация“, заяви Лю по време на форум в Шанхай в четвъртък.

„Китай още повече ще ускори реформите и отварянето, особено по отношение на пазарния достъп, справедливата конкуренция и защитата на собствеността, особено интелектуалната собственост“, заяви той, цитиран от Bloomberg.Още по тематаСАЩ водят погрешна война срещу КитайКитай стартира нова вълна на налагане на цензура в интернетКитай ще засили финансовата подкрепа на фона на забавянето на своята икономика

Тези ангажименти до голяма степен съвпадат с някои от ключовите искания на САЩ в търговския конфликт, без чието изпълнение те заявиха, че не са готови да сключат споразумение с Пекин.

Очаква се в края на този месец президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин да се срещнат в рамките на форума Г-20 в Осака, Япония, като залозите за срещата са високи, тъй като тя има потенциала да помогне за облекчаване на търговското напрежение между двете страни.

Лю, също както редица други китайски представители, даде сигнал, че независимо от случващото се Китай няма да се отклони от своите политически цели, дори и търговският конфликт да ескалира.

„Независимо от това какво се случва временно, дългосрочната положителна инерция на китайската икономика няма да бъде променена“, заяви той.

В рамките на форума изказване имаше и гуверньорът на Китайската централна банка И Ган, но той не коментира парични политики или бъдещето на юана. Миналата седмица обаче той заяви, че има „огромно пространство“ за коригиране на политиките, ако търговския конфликт се влоши.

Пекин се опитва да окуражи международните инвеститори да станат по-ангажирани в китайския финансов сектор, рекламирайки Шанхай като идеално място за подобна дейност в континенталната част на страната. Правителството вече премахна някои ограничения върху чуждестранната собственост на финансови институции в страната, като също така предприе стъпки в гарантирането на това, че местни облигации могат да бъдат купувани от международни фирми.

Източник: investor.bg