Главният научен сътрудник на лабораторията за слънчевия вятър към ИКИ-РАН

...
Главният научен сътрудник на лабораторията за слънчевия вятър към ИКИ-РАН
Коментари Харесай

Руски учен омаловажи откритията на НАСА за Марс

Главният теоретичен помощник на лабораторията за слънчевия вятър към ИКИ-РАН Олег Вайсберг омаловажи откритията на НАСА за атмосферата на Марс, предава ТАСС. Новината е препредадена на уеб страницата на списание Новости-космонавтики.

“Явленията за загубата на атмосферата на Марс с помощта на въздействието на слънчевия вятър и тяхната роля в еволюцията на марсианската атмосфера не се явяват нови за научната общественост и е тъпо, че по време на конференцията сътрудниците не са счели за нужно да се базират на по-ранни резултати ”, заяви Вайсберг.

По думите на Вайсберг атмосферата на Марс е изучена за пръв път от руските задачи “Марс 2 ”, “Марс 3 ” и “Марс 5 ”. Дори тогава е било намерено, че има поток на атмосферни йони, отвяни от слънчевия вятър. Тогава Вайсберг и неговият млад сътрудник Анатолий Богданов, също работил за съветския галактически институт, са разгласили тези резултати и са заключили, че измереният поток е толкоз огромен, че разумно е да е имало огромни загуби за атмосферата на Марс в предишното.

Съгласно данните от задача “Марс 5 ”, атмосферните загуби възлизат на 250 грама в секунда.

Напомням на читателите, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия няма сполучлива задача до Марс, а единствените два опита за постигане на планетата – “Марс 96 ” през 1996 година и “Фобос-Грунт ” през 2011 година, приключиха с неуспех. Отделни съветски принадлежности са инсталирани към американски галактически апарати като “Марс Одисей ” и “Кюриосити ”, а Русия ще има нов късмет за реванш през март 2016 година, когато е планувано изстрелването на руско-европейската задача “ЕкзоМарс ”.

 

  

На илюстрацията – слънчева стихия, която се сблъсква с Марс и “издухва ” част от атмосферата на планетата. Credit: NASA/GSFC

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР